Jordy Clasie gaat naar Dordrecht

1-10-2014 16:29

Door Hans van Willigenburg

Hoe clubliefde Feyenoord-watcher Martijn Krabbendam overwint

 

Sinds VI-hoofdredacteur Johan Derksen voor de snorrende camera's heeft toegegegeven dat zijn blad het lijdzame verlengstuk is van een amusementsindustrie, hoef je van gemakzuchtige en volgzame voetbaljournalistiek nauwelijks meer op te kijken. Tóch blijf het leuk als een speler, zoals nu Jordy Clasie, zich niet gedraagt volgens de verdorven miljonairsmores en de luie redeneertrant van een VI-journalist. Korte beschouwing.   

 

Journalist Martijn Krabbendam (@mkrabby) is namens Voetbal International de ‘kenner’ van Feyenoord, of beter gezegd de ‘volger’ van de ‘Club van Zuid’. Ik weet niet of hij er nog andere dingen naast doet, maar het zou zomaar zo kunnen zijn dat hij een volledige dagtaak heeft aan het te weten komen van alle feiten en  geruchten in en rond Feyenoord. Voor een professionele ‘watcher’ als Krabbendam is het in principe een doodzonde als collega X of Y eerder op de hoogte zou zijn van een ruzietje, aanstaande transfer of hardnekkige roddel binnen Feyenoord dan hijzelf. Of zo’n baan per saldo gezond is, weet ik niet. Maar vast staat dat er vroeg of laat een (al te?) vergaande identificatie optreedt tussen de journalist en de (kleine) wereld of subcultuur waarover hij of zij zo enthousiast en veelvuldig verslag doet, in dit geval dus Feyenoord. Mijn eigen ervaring is dat dit gevaar in de financiële journalistiek en in de sportverslaggeverij het hevigst de kop opsteekt: diep van binnen zèlf de CEO of topspits willen zijn, is in die bedrijfstak een veel voorkomend verschijnsel

 

Krabbendam is er het uitgelezen voorbeeld van.

 

Behandeld als stront

Ik volg Krabbendam niet nauwkeurig genoeg om te beoordelen of zijn berichtgeving over Feyenoord meestal klopt of een slag in de lucht is. En hoeveel autoriteit hij precies geniet bij de supporters. Wat ik wel weet: dat hij uitermate gevoelig is voor de door en door verwende en cynische denkwijze van de voetbalwereld (er misschien wel mee samenvalt), waar clubs en spelers die jaarlijks geen miljoenen binnenharken als stront worden behandeld, als noodzakelijk decor voor de ‘topclubs’ en de ‘echte sterren’ die de gigantische geldstromen van de amusementsindustrie die ‘Voetbal’ heet draaiende houden. Toen de vraag of Jordy Clasie dit seizoen al of niet bij Feyenoord zou blijven zich aandiende, sprak Krabbendam de gedenkwaardige woorden dat Clasie natuurlijk een jongen was die ook zijn ambities had (net als Krabbendam?), zojuist op het WK-podium had gestaan en dus begrijpelijkerwijs ‘geen zin meer had om een uitwedstrijd tegen FC Dordrecht in het krakkemikkige stadionnetje aan de Krommedijk te gaan spelen’. Behalve dat Krabbendam hier op onduidelijke gronden pretendeerde in het hoofd van Jordy Clasie te kunnen kijken, was de toon waarop hij over FC Dordrecht sprak – club die met minimale middelen maximaal heeft gepresteerd, en daarom alleen al respect verdient – er één van totaal misplaatst dédain.      

 

Jordy luistert, godzijdank, niet

Waar je zou hopen dat de sportjournalistiek, al is het maar af en toe, een tegenwicht biedt aan de strontvervelende miljonairsmores in de voetbalwereld, weet je bij Martijn Krabbendam dus nu dat hij die mores in grote mate heeft verinnerlijkt en zelf waarschijnlijk, als hij de kans krijgt, ook bij de eerste aanbieding van een beter betalend blad zijn spullen pakt en verkast.

 

Gelukkig heeft Jordy Clasie niet naar de professionele ‘watcher’ Krabbendam geluisterd, is hij een nieuwe verbintenis met Feyenoord aangegaan en zal hij dit seizoen gewoon met de spelersgroep afreizen naar de krakkemikkige Krommedijk in Dordrecht.

 

Dat zijn wat je noemt: lichtpuntjes!

 

Dank je, Jordy.

 

(Zou clubliefde dan toch nog bestaan?)

 

Afbeelding / www.fcdordrecht.net

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel