Geen tegenstander, geen inspiratie

27-2-2014 10:07

Door Hans van Willigenburg

Analyse tweestrijd LR/PvdA, inclusief (extreem) korte kenschets van het Arminius-debat

 

Om in een campagne tot grote hoogten te stijgen, heb je soms een briljante tegenstander nodig. Leefbaar en de PvdA ontberen dat in Rotterdam. Ze opereren momenteel op hun bekende niveau, soms zelfs daaronder.

 

Volgens Leefbaar-campagneleider Ronald Buijt zitten de tegenstanders van de partij niet in de raad, maar thuis op de bank. Illusieloos. Voor de TV. Als zij het idee hebben dat het op 19 maart geen ene (woord zelf in te vullen) uitmaakt op wie je stemt, en óf je stemt, zou de uitslag voor LR wel eens bitter kunnen tegenvallen. Vandaar dat Leefbaar zo baanbrekend te werk gaat met telefoonteams en stembrieven, waarin Rotterdammers in bepaalde wijken persoonlijk aangesproken worden om hun democratische plicht toch, alsjeblieft, te vervullen.

 

Als de inerte man-of-vrouw-op-de-bank inderdaad de tegenstander is voor Leefbaar, is het heel verklaarbaar dat voorman Joost Eerdmans zo eentonig hamert op het toelatingsquotum voor MOE-landers. Het idee is: hou het simpel. Ram het quotum erin. Dát zou de bankzitters wel eens over de streep kunnen trekken om toch een ommetje te maken en het rode potlood in stelling te brengen.

 

En de Rotterdamse PvdA? Welke tegenstander heeft die? Ik denk toch vooral: zichzelf. Als deze partij tot dusver één ding in de campagne bewijst, is dat men oud, vermoeid en behoudzuchtig is. Icoon van dit profiel is lijsttrekker Hamit Karakus, die de slechte cijfers van de stad wegmoffelt onder weer nieuwe ‘plannen’, die een kopie zijn van 2010 en  met de kennis van nu amper gewerkt hebben. Wat vooral verbaast, en irriteert, is dat Karakus blind lijkt te zijn voor de energie bij nieuwe generaties  Rotterdammers. De man wil alles ‘regelen’. Een baan? Een inkomen? Een leuke man voor je dochter? Papa Hamit regelt het. Dit verstikkende etatisme zou zeker jonge Rotterdammers wel eens naar D66 kunnen drijven.

 

Afgelopen woensdag waren Leefbaar en PvdA elkaars tegenstander, tijdens het Draad-debat in Arminius (zie onder). Aan het niveau van het debat was te merken dat ze weinig tegenstand ondervinden. En ook als onderlinge tegenstander inspireerden ze elkaar allesbehalve.

 

Gááp!    

 

PS: normaliter maak ik namens Stadslog een handige samenvatting van het debat, maar dat kon ik ditmaal niet opbrengen.

 

Dit blog verschijnt ook op BKB Campaignwatch...

 

Afbeelding / www.erasmusjournalisten.nl

 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel