De oude Kuip kreunt...

11-8-2013 17:23

Door Hans van Willigenburg

Treurige openingswedstrijd in treurig décor met treurige stadionspeakertjes uit 1908!

 

Vandaag met de nieuwe seizoenkaart in mijn zak naar De Kuip. Omdat het een half één wedstrijd betreft, zijn er veel supporters die op het laatste moment naar binnen moeten. Door deze plotselinge toeloop ontstaat er grote druk op de toegangspoortjes en in mijn rij, waar weinig schot in zit, beginnen wat supporters verveeld om zich heen te kijken en te morren: komen ze nog voor de aftrap het stadion binnen?

 

Koude Oorlog

De situatie overziend, valt ineens het primitieve karakter van het schouwspel me op: hordes mensen die, gescheiden door een robuust hek, zich via kleine poortjes en smalle rijen naar een plekje in het stadion moeten proppen. ‘Misschien toch een idee, die Nieuwe Kuip?’ grapt een fan, schuin achter me. Om hem heen wordt gegrinnikt. Wat de mensen die grinniken exact voor beelden op hun netvlies hebben staan, kan ik niet achterhalen, maar één ding is zeker: één van hen zal zeker een droom hebben over het type scanmachine waarmee je tegenwoordig vlotjes je OV-rit kunt afrekenen. Daarbij vergeleken lijken de toegangspoortjes van De Kuip relicten uit het Koude Oorlogs-tijdperk, meer in het bijzonder: de ooit zo zwaar bewaakte grens tussen Oost en West.

 

Falende speakers

Helemaal treurig wordt het als er vijf minuten voor de wedstrijd een poging wordt gedaan om iedereen tijdig het stadion binnen te krijgen; men laat omroepen dat je vanaf dat moment via alle toegangspoortjes met je seizoenkaart kunt inchecken. Niet alleen is het treurig dat zoiets pas vijf minuten voor tijd wordt meegedeeld, maar nog veel treuriger is het feit dat de speakertjes waardoor de mededeling ten gehore wordt gebracht de omroepstem zo krakerig weergeven, dat het bijna niet te verstaan is. Alleen omdat we tussen de krakerige galm ternauwernood de woorden ‘alle loketten’ kunnen ontcijferen, is er een betrouwbare gissing mogelijk naar wat de mededeling inhoudt. ‘Die speakers stammen nog uit 1908!’ grapt een Feyenoord-supporter. Verdómd, hij haalt de woorden uit mijn mond.

 

Feyenoord gaat over...

Met dezelfde grimlach als waarmee de opmerking over de verouderde speakers wordt begroet, incasseert de massa twee uur later het 1-4 verlies tegen FC Twente.

 

Feyenoord gaat allang niet alleen meer over voetbal, maar over levenskunst en   stijlvol het hoofd in de schoot leggen. 

 

Afbeelding / www. lunaticnews.nl

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel