De Coolsingel blijft (vrijwel zeker) leeg

18-3-2013 21:33

Door Hans van Willigenburg

Aboutaleb heeft de argumentatie voor een ‘njet’ al klaar

 

Wie de burgemeester op RTV Rijnmond heeft gehoord over het mogelijke kampioenschap van Feyenoord, kan bijna niet anders concluderen dan dat hij de Rotterdamse club liever geen kampioen ziet worden. Het beeld dat hij schetste van zijn bezoeken aan De Kuip (‘ik juich niet zozeer, ik applaudisseer bij een doelpunt’), van de Feyenoord-fans (‘er zijn nog steeds incidenten’) en van zijn collega Eberhard van der Laan in Amsterdam (‘hij heeft een beetje voor zijn beurt gepraat, ja’) getuigen van zijn verregaande terughoudendheid op veiligheidsgebied. Zelfs het aantal bierblikjes dat enkele weken terug naar de PSV-supporters zou zijn gegooid, lag feilloos opgeslagen in zijn brein. Verder haalde hij – niet toevallig, natuurlijk – een rapport aan, waaruit zou blijken dat ‘de Coolsingel niet geschikt is voor huldigingen’.

 

Hij zal het nooit toegeven, maar diep in zijn hart ziet Aboutaleb Feyenoord liever tweede, derde of vierde worden. Op die manier bespaart de Stadionclub hem een potentieel brandbaar conflict met een grote schare Feyenoord-supporters en hun sympathisanten, die al jaren hunkeren naar een nieuwe bordesscène. ‘Ze moeten toch nog echt zes á zeven wedstrijden winnen voor het zover is,’ meldde Aboutaleb, op het randje van opluchting, nadat het presentatieduo het als ongeloofwaardig had betiteld dat de burgemeester nog niet met de eventuele huldiging bezig zou zijn.

 

Ik ben voor een sportieve rivaliteit,’ vatte Aboutaleb zijn ideale jaren-'50-sfeer samen. ‘Waarbij supporters van Feyenoord en Ajax naast elkaar op de tribune plaatsnemen, hun club aanmoedigen en elkaar na afloop een hand geven.’ En om de psychologie achter zijn zuinige beleid inzake De Klassieker nog eens helder over het voetlicht te brengen, zei hij te twijfelen of het überhaupt wel verstandig is de supporterskern van Feyenoord ‘hun vijand terug te geven’.

 

Zijn eigen antwoord lag in deze voorstelling van zaken besloten: néé!  

 

foto / www.deondernemer.nl

   

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel