BV v/d Kwast komt terug!

2-6-2012 15:37

Door Hans van Willigenburg

Een beetje schrijver anno nu is een 'celebrity'. Of dat in het geval van de Rotterdamse schrijver Ernest van der Kwast (1981) zelfbenoemd of zelf verdiend is, laten we diplomatiek in het midden: zeker is dat hij de kunst van het mediamieke moment tot in de puntjes beheerst. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn nieuwste boek 'Giovanna's Navel' op de Witte de Withlaan 2, in de winkel, dus, van Marlies Dekkers. Veel - heel veel? - 'klopte'. Om te beginnen was de plaatselijke beau monde in dusdanige getalen toegestroomd, dat sommige mensen niet bij Marlies naar binnen konden. Dat leverde gelijk al een sfeer van opwinding en rode lopers op. Daarnaast sloot het voornaamste attribuut in het verhaal van 'Giovanna''s navel' - de bikini - naadloos aan bij de corebusiness van Marlies, hetgeen men tegenwoordig, geloof ik, een win-win-situatie noemt. En ook het tijdstip, half negen 's ochtends, leverde een aanstekelijke variant op van de gewone boekpresentatie, waar mensen na een grauwe werkdag maar al te vaak uitgeblust komen binnenwaaien om zich vervolgens tamelijk recht toe recht aan naar beschonkenheid te zuipen. Niets van dat alles bij Van der Kwast! Buiten de winkel, vlak naast de ingang, stond een ambulant cappuccino- en espressokarretje waar alle genodigden en nieuwsgierigen een verkwikkend bakje konden scoren. Om het gebeuren helemaal 'af te maken' had zich ook nog een beeldschone moeder bij de ingang gepositioneerd, met naast haar een hypermoderne en luxe uitziende kinderwagen, alwaar een wolk van een baby vredig hemelwaarts lag te turen. Toen ik even later het nieuwe boek in handen had, voegde het geile uiterlijk van de kaft zich naadloos in mijn idee van 'gelikte marketing'; behalve dat een sexy vrouwenrug erom smeekte op zo'n beetje elke salontafel in den lande te worden neergevlijd, zag ik het zand dat op genoemde rug plakte - indachtig mijn associatie met salontafels - kortstondig aan voor een op te snuiven voorraadje cocaïne. Enfin... Of in al deze elementen de briljante hand van Ernest van der Kwast gezocht moet worden, weet ik niet. Maar zeker is dat hij in een radio-interview verklapte Zuid-Tirol te verlaten en 'een huis gekocht te hebben in Rotterdam' en weer 'veel dingen te gaan organiseren'; mededeling die door de interviewster met onverholen blijdschap werd geïnhaleerd.

 

In BV Van der Kwast zijn de schrijver, de marketeer en de organisator tot een hechte eenheid samengesmolten. Welkom terúg!

 

(Omdat we de BV best een handje willen helpen, sluiten we af met een link naar  de bestelpagina van 'Giovanna's Navel' - en wel hier.) 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel