Beschaving op de Westblaak

15-7-2013 19:31

Door Hans van Willigenburg

Vanochtend rijd ik op het fietspad van de Westblaak achter een zwarte jongen met een trainingspak. Ik houd kantoortempo aan terwijl hij op een cannabisgangetje een beetje heen en weer zwabbert, de kont dan weer links, dan weer rechts van zijn fietszadel. Ik wil bellen om te laten weten dat ik eraan kom, maar aan mijn stuur zit geen fietsbel. Ik stuur derhalve naar de uiterste linkerkant van het fietspad ten einde de kans op passeren zonder lichaamscontact zo groot mogelijk te maken. Op een duimbreed afstand voelt de zwarte trainingspakjongen ineens mijn ademhaling in zijn nek, kapt zijn slingerbocht halverwege onmiddellijk af, trekt instinctmatig zijn stuur recht en is kennelijk voldoende alert en bereid om ‘sorry’ te zeggen. Zelf tik ik met mijn wijsvinger, bij wijze van dankbaarheidsgebaar, tegen mijn slaap.

 

Wetenschappelijk mag ik hier wegens statistische verwaarloosbaarheid geen conclusies aan verbinden, maar tóch zeg ik: Misschien Gaan We Niet Dood Aan Te Weinig Maar Aan Te Veel Beschaving.   

 

Afbeelding / www.stedenbaanplus.nl

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel