Architectuur voor de iPhone of voor Rotterdammers?

22-9-2014 02:14

Door Hans van Willigenburg

Nomineer het nieuwe, Rotterdamse gebouw dat úw leven verrijkt!

 

Blijft Rotterdam de internationale toerist paaien met prestigieuze projecten? Of is het tijd dat Rotterdammers zèlf voorop komen te staan in het architectuurbeleid? De Rotterdamse Architectuurprijs 2014 biedt een prachtkans voor Rotterdammers de ogen van de architectuurwereld eens niet op de ‘usual suspects’ te richten, ofwel op de nieuwe gebouwen waar de iPhones van toeristen vooral plezier aan beleven, maar op die nieuwe aanwinsten waar wij, Rotterdammers, zèlf verliefd op zijn geworden.    

 

Juichen en retweeten

Is Rotterdam een stad om naar te kijken? Of een stad om in te ‘zijn’? De machtige architectuurlobby in onze stad krijgt, begrijpelijkerwijs, nooit genoeg van mooie, nieuwe gebouwen. En zodra een tijdschrift of krant – van de Viva tot de New York Times – weer lijstjes publiceert van ‘coole wereldsteden’ en Rotterdam wordt daarin voor de zoveelste keer geroemd vanwege de ‘exciting architecture’, is er de vaste roedel architecten, wethouders, pr-functionarissen en chauvinistische blogs, die het betreffende lijstje of artikel juichend retweeten en/of ‘liken’. Het oordeel bevestigend dat Rotterdam toch vooral een stad is om van buitenaf naar te kijken, naar te gapen, naar te staren en vervolgens, last but not least, het liefst ook nog eens eindeloos te fotograferen.

 

Óp naar het volgende bouwwonder! Of toch niet...?

Want de city marketeers willen anno 2014 natuurlijk al te graag ‘viraal gaan’, en als maar genoeg mensen de Rotterdamse skyline tegen een zuurstokroze zonsondergang fotograferen en rond braken via het net, zal de toeristenstroom, zo is de aanname, verder en verder uitdijen. Tot groot genoegen van de plaatselijke horeca, de hotelbranche en kersvers voorzitter Hans de Boer van de werkgeversclub VNO/NCW, die berekende dat als iedereen nou één of twee nachtjes Rotterdam extra zou boeken, dat zomaar ‘vijftigduizend banen’ zou kunnen opleveren. Ja, in de hersenpan van onze werkgevers voert de Oude Economie van staal, beton, ijzer en plexiglas nog de boventoon. En ook bij het stadsbestuur lijkt de honger naar mooie recensies in buitenlandse bladen een stuk sterker dan naar erkenning en applaus van Rotterdammers zèlf. Óp naar het volgende bouwwonder! Of toch niet…?

 

Het kunstje van Koolhaas

Rotterdammers zijn op een gegeven moment, letterlijk, uit ‘gekeken’ op al dat fraais en willen (ook) mooie plekken waar ze kunnen vertoeven of, zoals ik aan het begin zei: kunnen ‘zijn’. Publicist Hans de Geus sloeg in Trouw de spijker op zijn kop door te stellen dat iedereen wél naar Koolhaas’ multifunctionele kolos ‘De Rotterdam’ wil kijken (‘òòòòhhhh!’), maar dat niemand er langdurig wil ‘zijn’, al zeker niet op straatniveau. Dat zal meneer Koolhaas worst wezen – hij heeft zijn lucratieve kunstje al geflikt –, echter wij, Rotterdammers, blijven achter met een peperdure plek die iedereen wil fotograferen, maar waar op straatniveau geen donder aan is. Al was het maar omdat in driekwart van deze blikvangende mastodont nog geen kip rondloopt.

 

Nomineer!

Om ons te bevrijden van de dictatoriale ‘blik van buiten’ (die vluchtige geilheid van klikkende iPhones) zou het schitterend zijn als u, Rotterdammer of Rotterdam-liefhebber, zelf een gebouw  nomineert voor de Rotterdamse Architectuurprijs 2014. Aangezien dit jaar ‘utiliteitsbouw’ aan de beurt is, kunt u álles nomineren dat geen woonfunctie heeft, dus scholen, stations, kantoren, klinieken, winkels, fabrieken, bruggen, etcetera. Als u er maar verliefd op bent! En kunt uitleggen waaróm uitgerekend dat gebouw u positieve kriebels bezorgt en een nominatie waard is!

 

Klik hier om naar de site van de Rotterdamse Architectuurprijs te gaan en uw favoriete (nieuwe) gebouw in Rotterdam te nomineren. De collega's van @versbeton nomineerden al vijf objecten, zie hier.

 

Dit artikel is een samenwerking tussen Stadslog en AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam

 

Afbeelding / www.tekarticles.com 

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel