5 redenen voor Aboutaleb om Rotterdam vaarwel te zeggen

10-10-2013 00:58

Door Hans van Willigenburg

In 2014 graag een nieuwe, wél inspirerende burgervader of -moeder

 

Wat moet Rotterdam met een burgemeester als Ahmed Aboutaleb? En wat moet Ahmed Aboutaleb, omgekeerd, met een stad als Rotterdam? Hoewel de man al sinds 5 januari 2009 onze burgemeester schijnt te zijn, is zelfs op driekwart van 2013 op beide vragen geen duidelijk antwoord te geven. Je kunt hoogstens zeggen dat Rotterdam en Aboutaleb elkaar tolereren, maar meer door langs elkaar heen te leven en te vluchten als de soep heet dreigt te worden dan door in een innige omhelzing te werken aan het heil van die unieke stad in Nederland. Dit is na zoveel jaar geen verstandshuwelijk meer te noemen, dit is zo langzamerhand een koude douche. Hoogste tijd voor Stadslog Rotterdam om Ahmed vijf redenen in handen te geven waarom hij maar beter geen tweede termijn kan ambiëren.  

  1. HIJ SNAPT DE ROTTERDAMMERS TOTAAL NIET

Het is niet verboden. En hij hoeft zichzelf er niet om te haten. Maar na vier en een half jaar is zonneklaar geworden dat Ahmed Aboutaleb geen snars van de Rotterdammer of van de Rotterdamse mentaliteit begrijpt. Laatst mocht hij in een thuiswedstrijd bij medeallochtoon Jörgen Raymann drie keer raden wat Rotterdammers op een eenvoudige vraag hadden geantwoord (hij kon via een multiple choice kiezen uit drie opties) en alle drie de keer gaven de mensen op straat het antwoord waarvan Aboutaleb in de studio zojuist had bezworen dat ze ‘dat zeker niet zouden antwoorden’. Wij zijn bepaald niet voor management-by-TV-spelletje, maar deze reeks miskleuntjes symboliseerde wonderwel het volledige gebrek aan voeling dat deze burgemeester met de ‘Rotterdamse straat’ heeft.  En dat is toch wel een buitengewoon onhandige eigenschap als ‘Veiligheid’  één van je voornaamste dossiers is.  

 

  2. HIJ IS EEN ANGSTHAAS IN EEN STAD MET LEF

 

Niet alleen heeft Aboutaleb aangetoond  Rotterdammers en hun mentaliteit slecht te kennen,  hij heeft tevens – erger! – bewezen dat hij geen enkel vertrouwen in Rotterdammers heeft. Elke klager, zeurpiet, zuurpruim of lijntrekker heeft bij hem de afgelopen jaren een willig oor gekregen in het wurgen van de laatste restjes leven en plezier waar onze stad nog op te betrappen is. Resultaat? We zijn in hoog tempo bezig een aangeharkte slaapstad te worden. Feesten? Slempen? Uit je dak gaan? Alleen als alle formulieren zijn ingevuld en er nadien geen klachten binnenkomen, al is het van een zeikerd die van zijn plas af moet. Dieptepunt in de vertrouwensrelatie is de weigering van Aboutaleb om de voetbalklassieker Feyenoord-Ajax na enkele seizoenen weer in ere te herstellen – dus mét uit-supporters. Bovendien toont deze laatste kwestie het pijnlijke verschil in durf, gedrevenheid  en ambitie aan tussen ‘onze’ Ahmed en collega Eberhard van der Laan uit de Grachtenstad, die het wél weer aandurfde om Feyenoord-supporters welkom te heten in de hoofdstad. Als je, zoals Aboutaleb het verwoordde, pas weer overweegt om het toegangsverbod voor Ajax-supporters op te heffen 'als beide groepen elkaar na de wedstrijd sportief de hand kunnen schudden' ben je op dat moment de meest vertederende man van Nederland, maar heb je van de sfeer rond een voetbalwedstrijd natuurlijk geen kruimeltje kaas gegeten. Hoe jammer ook: de jaren '50 zijn voorbij, Ab!   

 

  3. HIJ IS VOLSTREKT VISIELOOS

               

Dat Aboutaleb geen idee heeft waar de stad ‘naartoe moet’ en dat hij dus, noodgedwongen, het gezicht is van een reeks maatregelen en beleidsvoornemens waar weinig coherentie in te ontdekken valt: dat is – toegegeven – wel vaker bij Rotterdamse burgemeesters voorgekomen. Dat hoeft Aboutaleb zichzelf dus niet exclusief aan te rekenen. Bovendien hebben we tegenwoordig wethouders die zich spiegelen aan het hogere management en visieloosheid nota bene in alle openheid propageren, zoals hier PvdA-whizzkid Marco Florijn (‘visie is een nodeloze hobbel’).  Iets anders is dat Aboutaleb het zelfs bij afzonderlijke projecten, zoals Het Nieuwe Stadion, niet op kan brengen om de stad een vergezicht te tonen waarin het door hem zo verlangde Nieuwe Stadion een onmisbaar element vormt. Zijn stem was in deze discussie zó prominent afwezig, dat er geen andere conclusie mogelijk lijkt dan dat hij er vanuit ging – en zoiets mag je gerust arrogant noemen – dat Het Nieuwe Stadion met een paar drankjes, hapjes en recepties in en met de vastgoedwereld wel geregeld zou kunnen worden.  Noch Feyenoord, noch de burgemeester durfden op de cruciale momenten de discussie met de Feyenoord aanhang en de kritische Rotterdammers (ja, zelfs de gemeenteraad zèlf!) daadwerkelijk  aan te gaan. Een ongelofelijk zwaktebod. Zo ga je in de 21-ste eeuw niet met elkaar om.                        

 

   4. HIJ SLAAT EEN MODDERFIGUUR NAAST 020-EBERHARD

 

Het gaat niet om partijpolitiek. Bewijs? De Amsterdamse partijgenoot en burgemeester Eberhard van der Laan (inderdaad, óók PvdA dus) heeft álles wat Ahmed ontbeert: passie, vasthoudendheid, durf, eigenzinnigheid, de drang om grenzen op te zoeken en nieuwe ideeën niet alleen te lanceren, maar ook in de praktijk uit te testen. Vooral zijn harde en doordachte aanpak van veelplegers, het zogenaamde Top600-programma, is daar een uitstekend voorbeeld van. Doe je ogen dicht en vergeet dat Van der Laan aan de gracht zit – dan zou hij een regelrechte Topkandidaat voor de burgemeestersketting in Rotjeknor zijn! Natuurlijk is het geen ijzeren wet dat een burgemeester in alles moet samenvallen met de stad zèlf (al is het in een mediatijdperk, zie Bloomberg & New York, wél een grote pré). Sterker: misschien is Eberhard juist zo opvallend en effectief omdat hij als een terriër te keer gaat in een bezadigde en zelfgenoegzame stad als Amsterdam. Maar in dat huwelijk is er, tenminste, sprake van een wederzijds versterkend effect. Hier is dat omgekeerd. Onder het burgemeesterschap van Aboutaleb heeft Rotterdam definitief zijn rebelse karaktertrekken verloren. En is Aboutaleb allang niet meer de ‘briljante en veelbelovende’ allochtoon waarvoor hij door velen werd aangezien bij zijn beëdiging. 'Appie' en Rotjeknor gaan er tegelijkertijd op áchteruit en inspireren elkaar overduidelijk niet.

 

   5. HIJ KAN WEL WAT, MAAR HET IS TE WEINIG

   

Aboutaleb kan mooi gedichten voordragen. Hij heeft zelfspot. Allochtonengrappen weet hij, volgens onze bronnen, met ‘schwung’ te vertellen. En handen schudden in China en andere BRIC-landen is ook wel aan hem besteed. Dat hij van Marokkaanse afkomst is, kun je onmogelijk als zijn eigen verdienste bestempelen. Maar in ieder geval getuigde het, zoveel jaren terug, van lef (van de Koningin? de PvdA? het baantjescircuit?) om een allochtoon tot burgemeester van Rotterdam te (laten) benoemen.  Inmiddels weten we beter. Aboutaleb is een weinig toeschietelijke burgerman die in Rotterdam een zekere functie uitoefent. Om zich veilig in zijn fort in Kralingen te kunnen terugtrekken en zeker te zijn dat hij niet, zoals een voorganger, schandalen aan zijn broek krijgt over bonnetjes, declareert hij naar eigen zeggen zo weinig mogelijk. Ook hier geldt dus: safety first. En hoewel zijn bescheidenheid zeker te waarderen is, leveren zijn hier besproken eigenschappen, ons inziens, niet het gewenste profiel op dat past bij een volgende burgemeester van Rotterdam, wiens termijn in 2014 zal ingaan. Volgens Nieuws.Marokko.nl  mag het gezagsgetrouwe RTV Rijnmond dan tot de conclusie zijn gekomen dat Aboutaleb ‘de laatste jaren de harten van de Rotterdammers heeft gewonnen’. Van die verovering hebben wij vooralsnog niets gemerkt. En het zal er ons inziens ook nooit van komen.   

 

Stadslog wenst Ahmed Aboutaleb ook na 2014 alle geluk van de wereld, maar dan wél graag op een andere plek en in een andere functie. 

 

Ahmed Aboutaleb zal bij RTV Rijnmond in 3 afleveringen geportretteerd worden, lees meer daarover hier

  

Afbeelding / www.refdag.nl

Rubriek Ogen/Oren

Hans van Willigenburg

Hans van Willigenburg is een veelvraat. In 1989 debuteerde hij, na een studie literatuurwetenschap, als columnist bij De Volkskrant tussen 'kanonnen' als Remco Campert en Jan Blokk...

Bekijk profiel