Wil je naar het museum zonder dat het saai is?

11-9-2019 15:57

Door Pieter Verkaik

Op de expositie 'Girlpower' over Rotterdamse topsportvrouwen is alles mogelijk!

Een tijdlijn siert de muur van het museum. Het oudste jaar daarop is het jaar 1919. Het is niet alleen het startpunt van de expo Girlpower over Rotterdamse topsportvrouwen. Het is vooral het jaar waarin één van die topsportvrouwen geboren wordt: Rie Mastenbroek. De jeugdige Rotterdamse zwemster zal uitgroeien tot een ware sportvrouw. Op de Olympische Spelen van 1936 wint ze niet alleen een zilveren medaille, maar ook drie (!) gouden medailles. Het verhaal van haar leven is een bijzonder verhaal, want het laat zien hoe veel meer sport is dan alleen wat lichte ontspanning in het weekend.

Ook uit de verhalen van de andere Rotterdamse vrouwen die in deze expo centraal staan blijkt dat. Toch is de tijd van Mastenbroek niet te vergelijken met die van hockeyer Fatima Moreira de Melo. Wat is er veranderd? Wat is er hetzelfde gebleven? Wat doet sport met identiteit? Emancipatie door sport, bestaat dat? De expo onderzoekt deze vragen op verschillende manieren. Traditioneel, met voorwerpen, tijdlijnen en bordjes met uitleg, maar vooral ook jeugdig, met een actief programma en toegankelijke beelden en quotes. Zo is er voor ieder wat wils. Wil je eens naar een museum zonder dat het saai is en ook nog wat leren over de kracht van sport? Ga dan naar deze expo!

Girlpower

De sportiefste expo van het jaar staat er op de flyer van het Museum Rotterdam (gevestigd achter het stadhuis). Het eerste weekend van de tentoonstelling was het nog rustig in het museum. Het kan haast niet anders of daar komt komende tijd verandering in. Alles wat je ziet op de vloer ademt sport en is lekker kleurrijk gepresenteerd. Rotterdamse sporters zien winnen en de persoonlijke verhalen van die sporters daarbij: het werkt aanstekelijk. Gelukkig maar dus, dat het museum ook uitnodigt om zélf in actie te komen.

Hockey, gewichtheffen en boksen

De expo is gericht op de jeugd van Rotterdam, want, zo zegt de organisatie, “helaas zijn er nog te veel kinderen die te weinig bewegen”. De bezoeker wordt dan ook uitgedaagd om op de fiets een duel aan te gaan. Om met een hockeystick punten te scoren. Om gewichten te tillen. Om te sprinten. Het zijn steeds maar kleine momenten, maar iedereen die iets doet, doet dat fanatiek. Oók de volwassenen, blijkt deze zondag. Vader, moeder en volwassen dochter staan enthousiast te boksen. Om de beurt, want steeds mag er één persoon tegen de kussens in de muur boksen. Gewoon boksen zou ik dat overigens niet noemen, het draait om snelheid. Van de vijf kussens licht er steeds eentje op. Ben je te laat met je vuist? Dan ben je af.

Nouchka Fontijn

Een grote afbeelding van bokser Nouchka Fontijn siert de muur bij de boks-kussens. Maar zie ik dat nou goed? De dochter van het boksende gezin lijkt wel heel erg op Nouchka Fontijn. Fontijn is een groot bokser. Ze won meerdere Europese kampioenschappen en ook zilver en brons op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen. Acht medailles in totaal. Ik twijfel, ik kijk nog eens. Ze scoort heel veel punten bij het spel, meer dan de anderen, dat is duidelijk. Staat hier serieus een meervoudig Europees kampioen boksen in een rustig, Rotterdams museum te boksen met haar ouders? Wanneer ik op hen afstap, blijkt ze het inderdaad te zijn. Als ik iets niet had verwacht, was het wel de topsporters zelf in actie te zien. Maar blijkbaar is alles mogelijk bij deze expo!

Museum Rotterdam is zes dagen per week geopend en is iedere eerste zaterdag van de maand gratis toegankelijk. Voor jongeren (t/m 17 jaar) is deze expo sowieso iedere dag gratis te bezoeken.

PS. Nieuwsgierig naar wat sport precies betekend heeft voor Rie Mastenbroek? Lees dan het boek: 1936 van Auke Kok. Dit boek, uitgeroepen tot sportboek 2016, laat zien hoe veel impact sportprestaties op (een veranderende) samenleving en op individuen kunnen hebben.

Afbeelding / (C) Jesje Veling Photography

Rubriek Nieuws

Pieter Verkaik

Het schrijven van artikelen en blogs lijkt Pieter Verkaik steeds leuker te gaan vinden. Sinds enige tijd schrijft hij voor zowel Stadslog als FSV De Feijenoorder stukken over zijn ...

Bekijk profiel