'Opgroeiende meisjes moeten in deze tijd dezelfde dromen kunnen waarmaken als de jongens'

13-9-2019 10:22

Door Pieter Verkaik

Stadslog sprak met Nouchka Fontijn, meervoudig Europees kampioen boksen in het middengewicht (2014 en 2018) en winnaar van ook nog vijf zilveren medailles op het EK, WK en de Olympische Spelen. Fontijn is één uit een select groepje Rotterdamse sportvrouwen die centraal tot maart 2020 staat op de expo Girlpower in Museum Rotterdam.

Wat bijzonder dat je hier zelf als bezoeker lijkt rond te lopen, terwijl je ook zo groot staat afgebeeld als een van dé sporters van de stad. Heeft het museum jou actief betrokken bij de expo?

Fontijn: “Jazeker, er is natuurlijk contact geweest en men heeft mij gevraagd of het mij leuk lijkt hier deel van uit te maken. Daarna heb ik een interview gehad en een afspraak voor de te leveren spullen. Ik was natuurlijk ook uitgenodigd voor de grote opening, maar kon daar helaas niet bij aanwezig zijn.”

Op wat voor manier is het thema vrouwen in de sport voor jou belangrijk?

Ik vind het vooral belangrijk dat iedereen, man en vrouw, de kans krijgt om te doen wat ze leuk vinden. Ik snap dat niet alle sporten helemaal gelijk getrokken kunnen worden, maar opgroeiende meisjes moeten in deze tijd dezelfde dromen kunnen waarmaken als de jongens.

De bokswereld lijkt voor een buitenstaander als ik een mannenwereld. Hoe ervaar jij dat?

Natuurlijk zijn er veel meer mannelijke boksers, vooral op wedstrijdgebied. Cardio boks lessen zijn enorm in trek, en daar zie je weer een groter percentage vrouwen. In de bokswereld is wel altijd respect onderling, en ook van buitenaf krijg je bijna altijd alleen maar waardering als vrouw in deze sport. Vooral de oudere generatie heeft weleens moeite met vrouwen die boksen, maar zodra ze wat live actie zien, zijn ze vaak snel overtuigd.

Hoe vind je het dat jij bent geselecteerd voor de expo?

Gaaf! Kijk in wat een prachtig rijtje ik neergezet ben…

Kom je vaker in een museum?

Veel te weinig, ik kan me de laatste keer niet eens herinneren eigenlijk. Maar zowel de expo als het project over de oorlog wat nu loopt, is zeker de moeite waard!

Als Rotterdamse kinderen jou willen zien boksen, zijn jouw wedstrijden of trainingen vrij te bezoeken?

Ik train in Rotterdam, maar het is niet zo handig om daar publiek bij te ontvangen. Toevallig boks ik 17 november in Rotterdam bij het World Port of Boxing Event!

Wat tof. Dan moeten mensen wel snel zijn met het kopen van een kaartje, want dat schijnt hard te gaan. Laatste vraag. Wat is jouw sportieve doel komend jaar?

Twaalf maanden verder dan nu is de Olympische Spelen van 2020 al achter de rug... Hoewel ik komende maand eerst een WK heb, waar ik natuurlijk met iets moois wil terug komen, is de focus daarna op kwalificeren voor Tokyo. Het zou geweldig zijn om nog een Olympische Spelen mee te maken!

Succes op het WK komende maand en we hopen je natuurlijk ook in Tokyo te zien boksen!

Afbeelding / wikipedia.org

Rubriek Nieuws

Pieter Verkaik

Het schrijven van artikelen en blogs lijkt Pieter Verkaik steeds leuker te gaan vinden. Sinds enige tijd schrijft hij voor zowel Stadslog als FSV De Feijenoorder stukken over zijn ...

Bekijk profiel