Zo kan dit niet langer!

17-6-2012 13:15

Door Tim

Ik zette een punt achter een brief waarvan ik wist dat ik hem nooit zou versturen. Zonder aanleiding riep ik uit: 'Zo kan dit niet langer!' waarna ik een aandrang voelde in mijn darmenstelsel tot ontlasten.

Op de wc schreeuwde ik: 'Zo kan dit niet langer!' Mijn woorden galmden, maar er was niemand die het hoorde. Nadat de drang in mijn darmen geloosd was, voelde ik de onbedwingbare drang opkomen om naar buiten te gaan.

Ik sprong op mijn fiets en begon als een bezetene te pedaleren, uiteraard niet vooraleer ik de ketting van de fiets had gehaald en de fiets van het slot.

Ik fietste naar het stadhuis, zette mijn fiets vast aan een lantaarnpaal en liep de hal binnen. In het midden van de entree schreeuwde ik: 'Zo kan dit niet langer!' Een portier kwam op me af en sommeerde me vriendelijk doch dringend om weer naar buiten te gaan. Ik schreeuwde nogmaals: 'Zo kan dit niet langer!' De portier duwde me met lichte dwang naar buiten, terwijl ik 'Zo kan dit niet langer!' bleef herhalen.

Daarna fietste ik langs Randstad en schreeuwde in het voorbijgaan 'Zo kan dit niet langer!' Ook vandaag ging ik die vestiging niet naar binnen.

Met een behoorlijke omweg fietste ik langs de Mevlana moskee en ook hier schreeuwde ik in het voorbijgaan: 'Zo kan dit niet langer!'

Ik hervond mijn zinnen pas weer op de Erasmusbrug. In de volksmond werd deze brug, die noord met zuid verbond, de zwaan genoemd. Als hij een zwaan was, dan was het wel een voorwereldlijk gedrocht van ruim achthonderd meter met kabels als veren en een gewicht van 6800 ton. Op het hoogste punt van zijn rug schreeuwde ik opnieuw: 'Zo kan dit niet langer!' Precies op dat moment liet de SS Rotterdam zijn scheepshoorn klinken. Mijn woorden verwaaiden in de wind.

Eenmaal thuis was ik gesloopt van mijn kriskras-fietstocht. In bed prevelde ik mezelf uiteindelijk in slaap. 'Zo kan dit niet langer,' bleef ik maar herhalen tot de slaap me overmande, in de wetenschap dat ik morgen weer met een kwijlvlek op mijn kussen zou ontwaken en verder alles precies hetzelfde zou zijn.

Rubriek Lekbak