BINNEN BLIJVEN

7-5-2013 09:05

Door Stefan van Hoek

Het Twitter-account van 'onze' gemeentesecretaris Philippe Raets minutieus in kaart gebracht en becommentarieerd

 

Want waarom op een mooie dag de trein naar Hoek van Holland nemen, door het bos en via de duinen naar 's Gravenzande wandelen om daar het strand op te gaan, langs de waterlijn naar Scheveningen te lopen, aldaar bij het Kurhaus tramlijn 9 nemen, overstappen te Den Haag CS op Randstadrail en via Laan van NOI, Voorburg 't Loo, Leidschendam-Voorburg, Forepark, Leidschenveen, Nootdorp, Pijnacker, Berkel/Rodenrijs, Melanchtonweg en Blijdorp in hartje Rotterdam weer uitstappen om op een terras te gaan zitten als je de wereld ook tot je kan laten komen door belangrijkemensensociaalmedium Twitter te bezoeken en daar op de pagina van de gemeentesecretaris van Rotterdam, Philippe Raets, terecht kunt komen?

 

Swingende pose

Zijn aankondiging doet al het ergste vrezen. Philippe Raets is gemeentesecretaris – schuine streep – City Manager Rotterdam. Op zijn foto staat hij in swingende pose, gehuld in een casual gedragen pak. Een modieus kaal hoofd. Getondeuseerd, niet gewaxt, vermoedelijk. De prent doet me denken aan de Haagse ADHD-kok Pierre Wind. En bij de gedachte aan die man ga ik mensen dingen toewensen die men mensen uit piëteit niet toewenst, dus doe ik dat maar niet. Zelfs niet als hij zo feestelijk staat te swingen omdat hij niet een van de 2250 Rotterdamse ambtenaren is die de keien opgeschopt zijn of worden.

 

Cijfers en letters

Achter zijn beeltenis prijkt het gruwelijk voorspelbare en niet platgetreden, maar zes meter diep onder zeeniveau gewalste '010 isn't just a code'. '010' is wel degelijk slechts een code. En, gesteld tegenover '020', een gaapverwekkende aanduiding van de rivaliteit tussen Rotterdam en Amsterdam. Daarnaast ook een uit luiheid geboren, maar daarom niet minder handige gebruiksnaam voor de stad. Zoals 'kids' en 'shoppen' kunnen worden gebezigd, omdat ze simpelweg minder lettergrepen tellen dan 'kinderen' en 'winkelen', kunnen '010' en '020' dat worden om te alhier en te aldaaro aan te duiden.

 

Prachtig”

Maar laat ik niet te zeer op mijn eerste uiterlijke indrukken afgaan en Philippe Raets eens googlen. De Pravda aan de Coolsingel-websites laat ik daarbij nog even links liggen. Op de site www.binnenlandsbestuur.nl stuit ik op een interviewtje, dat dateert van 20 september 2012. “Rotterdam krijgt een twitterende Vlaming aan het roer” luidt de kop. Aan het roer? Je zou bijna vermoeden dat Aboutaleb zijn biezen alweer mag pakken, maar dat valt mee. In het gesprekje mag Raets onder meer duidelijk maken dat het belangrijk is dat mensen in het openbaar bestuur actief zijn op sociale media. “Ik vind dat ik een verplichting heb om te delen wat ik doe, ik word ten slotte ook betaald van belastinggeld. Bovendien heeft niemand in zijn eentje de waarheid in pacht en kunnen we allemaal inspiratie van buitenaf gebruiken. Ik zal het gebruik van social media niet verplicht stellen in de organisatie, maar ik zal het wel stimuleren. Ik vind dat mensen zich niet moeten opsluiten in het stadhuis en social media bieden een prachtige kans om in contact te komen met de buitenwereld,” zo meldt hij.

 

Erecodes?

Als je al zo nodig in conclaaf zou willen met het volk: het huist wat betreft de sociale media – sorry to blow your bubble, jammer maar helaas – niet op Twitter, maar op Facebook. Op Twitter bevindt zich de elite wanende kongsi van journalisten, ambtenaren en politici, vooral hopend dat ze het – want max. 140 tekens – kort kunnen houden, lijkt het wel. Leve de onelinerdemocratie. Een Facebookpagina blijkt Raets ook te hebben. Vreemd genoeg zijn daar de uitlatingen niet te lezen die hij uit hoofde van zijn functie als gemeentesecretaris op Twitter doet. Op Facebook tapt hij wel uit hetzelfde populistische vaatje. Alleen is 010 hier niet 'not just a code', maar 'a state of mind'. Op Pravda aan de Coolsingel-website www.rotterdam.nl staat vermeld dat Raets nu weliswaar nog woonachtig is in Den Haag, maar dat hij op termijn in Rotterdam komt wonen. Kortom: Maybe in the future 070 will be just a code and a state of absent mind. En laat de gemeentesecretaris nu ongeveer de ambtenarenberoepsgroep bij uitstek zijn die vaak juist niet woonachtig is in de plaats waar men het ambt bekleedt.

 

Beschermde habitat

Wederom is er – de moderne democratie eigen – volop nepotistisch met poppetjes geschoven. Raets' voorganger Arjan van Gils heeft als gemeentesecretaris de stap van Rotterdam naar Amsterdam gemaakt. Raets is vanuit een andere functie vanuit Den Haag naar te alhier verhuisd. Tenminste, verhuisd, zijn werk is tegenwoordig in Rotterdam. Verdere binding met de stad lijkt voor hem voorlopig niet per se nodig te zijn. 'Omdat hij zich bewezen heeft in het binnenlands bestuur,' heeft voormalig wethouder Jantine Kriens daarover opgemerkt. En ze smijt met gruwelijke gemeenplaatsen als 'echte bruggenbouwer', 'breed netwerk' en 'het college van B en W heeft er alle vertrouwen in dat hij de juiste man is om de gemeentelijke organisatie te leiden'. In de praktijk komt 'je bewijzen in het binnenlands bestuur' vooral neer op rondwoelen in de eigen beschermde habitat. Maar een Twitteraccount slaat gelukkig een brug naar de buitenwereld. En zij droomden nog lang en gelukkig.

 

Eufemisme

Terug naar Raets' Twitterpagina. De wereld een dansfeest, is het daar. Het pluche eigen: een grote, deerniswekkende tentoonstelling van positivisme (zie in de landelijke politiek: premier Lachebekje), dat in werkelijk ontwikkelde samenlevingen gewoon met de term 'leugenachtigheid' zou worden geduid. Koren op mijn molen en een kolfje naar de hand van een ergernisverslaafde als ik. Ik hoef geen spuit in mijn arm te zetten om aan mijn shot te komen.

   Op de avond voor de troonwisseling laat Raets een aankondiging voor de Nacht van Oranje in Ahoy op Twitter verschijnen: “Morgen het zangfeest die je wist dat zou komen”. 140 tekens is natuurlijk ook wel erg veel om 0 fout in je Nederlands taalgebruik te maken. Hij heeft er – natuurlijk – #zinin. Op het zangfeest treden grootheden op als Frans Duijts, Wolter Kroes, Corry Konings, Gerard Joling en Bonny St. Claire. Raets' Facebookpagina laat muziekvoorkeuren zien als Steely Dan, de reggae van Horace Andy en het zelfs door uw verslaggever als uiterst pruimbaar te genieten beschouwde Groove Armada. Die voorkeuren lijken mij slecht te verenigen met het Hollandse levenslied. Het zou kunnen dat Raets een uitermate begaafd multitasker is, die vrijwel zonder moeite de stap tussen diverse muziekgenres weet te zetten. Ook op dat vlak 'een echte bruggenbouwer'. Waarschijnlijker is hij echter gewoon een ongeloofwaardige shithypocriet, van hoe de wind waait, waait de das aan mijn driedelig.

   (Nee, politiek correcter dan 'shithypocriet' kan ik het niet maken. 'Shit' is hier een zwaar eufemisme. Maar wees blij. Ik zou de Rotterdammers niet te voeden willen moeten geven die voor een krachtterm zouden hebben gekozen die in een andere betekenis ook een ernstige ziekte is. Voor iemand woonachtig in Den Haag, die bruggen slaat met de buitenwereld, moet dat overigens een niet al te groot euvel zijn. )

 

Imbeciel

Eén muisklik verder en daar verschijnt een totaal niet ter zake dienende afbeelding met het hyperobligate '010 is a state of mind'. Als ik een stier was en Raets mij als toreador zo'n vlag zou voorhouden; ik zou het dundoek het dundoek laten en hij ging vol op de hoorns. En zo gaat het maar door op zijn Twitter. Raets hoeft na zijn overlijden niet meer naar de hemel; hij bevindt zich er op Aarde al. Loftuitingen als 'thumbs up', 'gefeliciteerd', 'gezellig publiek', 'interessant gesprek', 'topsfeer', 'meteen overgeschakeld. Leuk! Dank!', 'Goede koffie en dito gesprek', 'wat een geïnspireerde groep medewerkers', 'enthousiast en innoverend team' en gekoketteer met de volkomen imbeciele Feyenoord-mascotte Ollie, wisselt hij af met droge mededelingen, al dan niet vergezeld gegaan door een foto van een vertrekkend wethouder, een nieuw wethouder, de stadsdichter die voorleest voor de burgemeester en meer van dat fraais. Hij overtreft wat gratuit decorum aangaat de lintjesknipperij van burgervader Aboutaleb verre.

 

Opmerkingsgave

Aangezien ik me nauwelijks kan voorstellen dat een gemeentesecretaris niet meer is dan een veredelde chef Twitter en ik benieuwd ben naar wat men in die functie nu zoal uitvoert, surf ik door naar http://www.gemeentesecretaris.nl. Hier word ik echter niets wijzer van de beroepsactiviteiten van de persoon. Wel kom ik te weten dat de site van de Vereniging van Gemeentesecretarissen mede mogelijk wordt gemaakt door de bedrijven Price Waterhouse Coopers, Microsoft, Deloitte, BMC Advies Management, The International Capital Market Association (ICMA) en UDiTE, de Europese Federatie voor Chief Executive Officers van lokale overheden.

   Ik laat het verder aan onderzoeksjournalisten over van de hoed en rand na te gaan, maar ik meen dat vijf van de zes commerciële organisaties zijn, die een website voor hoofden van ambtenaren faciliteren. Ambtenaren die in overheidsdienst zijn. Suggereer ik hier onwenselijke belangenverstrengeling? Ik waardeer uw opmerkingsgave.

 

Op de spelersbus

Wie denkt Philippe Raets dat hij in de maling neemt? De wijze van communiceren van de Haags-Rotterdamse gemeentesecretaris op Twitter is niet het benaderen van de buitenwereld. Het is doen alsof die buitenwereld zwakzinnig is, wat in het leeuwendeel van de gevallen min of meer klopt, maar pretendeer niet dat het contact met de burger toeneemt. Ik zou niet graag in Raets' schoenen staan als ik zelf niet in de gaten had dat ik de boel in de maling nam. Al is niet uit te sluiten dat de plaat voor zijn kop wel degelijk dermate groot is. Dat soort mensen bestaat nu eenmaal. De mensen die geen problemen, maar slechts uitdagingen kennen. En meer van dat soort courante, politiek wenselijke bullshit. Philippe Raets wekt op Twitter de indruk dat hij het soort positivo is dat de spelersbus van Feyenoord met Bengaals vuurwerk onthaalt en feestend op het dak gaat zitten als de club op de laatste speeldag degradatie heeft ontlopen. Daarna laat hij iedereen en waar maar mogelijk weten dat hij trots op de club is. Al is het ook niet uit te sluiten dat hij per abuis op de bus van ADO Den Haag is geklommen.

   Uit journalistiek oogpunt zou ik Philippe Raets vanzelfsprekend nog de kans op wederhoor moeten geven. Misschien heel gek. Daar staat mijn hoofd na de hausse aan optimisme niet zo naar. Raets beschikt naast Twitter ook over een Facebook-account. Kan ie mooi hieronder een reactie geven.

#zinin

Rubriek Hoekig

Stefan van Hoek

Hij werd geboren en groeide op in de hoofdstad van de provincie Zeeland. Na het afronden van zijn atheneum-opleiding verhuisde hij naar Rotterdam om verder te schaven aan zijn mens...

Bekijk profiel