Veel verdwenen vinyl in volle winkel zonder klanten

1-7-2012 09:45

Door Jeroen van de Beek

De drie lichtbalken die je tegemoet schijnen als je vanaf de Schiekade de winkel nadert laten aan duidelijkheid niets te wensen over: Country, rock ‘n roll, sixties. We zijn bij een specialistische platenzaak aanbeland. Hitsound Records, op de Walenburgerweg.

 

Hitsound zit hier al sinds 1980. In de beginjaren kwam ik er af en toe, maar de laatste keer dat ik hier was is zeker 10 jaar geleden. Toch merk ik dat ik blij verrast ben dat de winkel überhaupt nog bestaat; altijd beter dan nog een Blokker of de volgende Primera. In de beginjaren was de zaak zeker de helft kleiner, maar al snel kocht eigenaar Willem Vonk de ruimte van de buren (een bloemenzaak) erbij. Resultaat: een behoorlijk forse winkel vol cd's in de eerdergenoemde genres. Johan Derksen is vaste klant.

 

Vinyl?

Maar verkoopt Willem ook vinyl? Mwja, maar dan vooral country. De voorste lichtbalk loog dus niet. Ik schat dat er nog zo’n 500 LP’s staan. Zoek je iets van David Allen Coe, Ferlin Husky, Porter Wagoner (met/zonder Dolly Parton), Willie Nelson of Roy Acuff? Willem heeft meerdere titels staan. Prijs? “De meeste zijn 8,95, sommige goedkoper. Zien er allemaal perfect uit.” 

 

Waar is al het vinyl van vroeger gebleven? Ik spot nog 2 bakjes met singles. “Vooral rommel hoor.” Nou, dat klopt. Even later loopt Willem naar achteren, en komt vervolgens met nog 2 volle doosjes met singles terug. “Hier zitten nog wat interessantere dingen tussen, collector’s items.” Dat klopt dan helaas niet. Uiteindelijk haal ik er een single van Buddy Holly uit. Die mag voor 5 euro mee.

 

Stoppen

“Ik doe dit nou meer dan 30 jaar. Volgend jaar stop ik ermee, met de winkel dan. Daarna ga ik online verder.” Ik wijs op de voorraad op de planken langs de wanden. Vooral veel dure box sets met meerdere cd’s, onder andere op het veelgeprezen Bear Family label. Duur spul. “Dat raak ik allemaal nog wel kwijt hoor, daar zijn genoeg klanten voor. Die nieuwe doos met 5 cd’s van Buck Owens (op Bear Family)? Daar verkoop ik er in de eerste week zo 25 van. Maar volgend jaar moet de winkel leeg. Dus er komt nog een grote uitverkoop.” 

 

Enige klant

Dat zien we later dan wel weer. Ik weet voor nu even genoeg. De zon schijnt, er is meer te doen. Ineens besef ik dat ik al die tijd - ongeveer 3 kwartier - de enige klant ben. En dat op een zaterdag. Net op het moment dat ik wil vertrekken, loopt een andere klant naar binnen. “Hoi Rob, hoe ist-ie?” Aha, een bekende. Gaat Willem hopelijk toch nog wat omzetten.

 

Hitsound Records: Walenburgerweg 81, (010) 466 17 1 4.

Website: www.hitsound.nl

Rubriek Groeven graven

Jeroen van de Beek

Rokt en rolt sinds 66, maakte naam bij Radio Razor, draait her en der plaatjes, koopt vinyl alsof z'n leven ervan afhangt, schrijft over zijn zoektocht naar dat zwarte goud, blijft...

Bekijk profiel