'Je kunt altijd tegen een verrassing aanlopen'

15-10-2012 12:16

Door Jeroen van de Beek

Songs for Sale: 10 jaar goed draaien op dure locatie

 

Vandaag heb ik geen zin om ver te lopen. Daarom snel richting een platenzaak op steenworp afstand:  Songs for Sale op de Meent. Geen gewone platenzaak, maar - volgens de website - een ‘Old School Record Store’. Eigenaren Monique en Marcel staan er achter de toonbank.

 

Marcel ken ik als bassist van Hi Ho Silver, begin jaren 90 1 van mijn favo Rotterdamse bands. Veel meer weet ik niet, behalve dat Monique en Marcel vlakbij mij in de buurt wonen. In 2002 openden ze SfS. Ik was blij verrast, maar zag destijds weinig kans op succes. De Meent is een nogal dure locatie waar je heel wat moet omzetten voor een aardige boterham. Maar kijk aan: eerder dit jaar vierden M&M het 10-jarig bestaan van de winkel!

 

50% vinyl

Veel platenzaken bevinden zich (net) buiten het centrum, omdat die locaties goedkoper zijn. Je moet de weg weten, daar ga je echt bewust naartoe. SfS trekt - naast de echte freaks (zie verderop) - ook veel ‘winkelpubliek’; de Meent is immers een drukke winkelstraat, en de grote markt is vlakbij. Andere mensen, andere dynamiek.

 

Het is zaterdag en behoorlijk druk. De zaken lijken dus nog altijd goed te gaan. SfS verkoopt vinyl (nieuw en 2de hands), cd’s (idem), dvd’s, posters en andere items van artiesten/bands. De afdeling vinyl beslaat ongeveer 50% van de winkel; de prijzen zijn heel redelijk. Bij SfS komen (dus) vooral klanten met een vrij doorsnee smaak; de grote acts overheersen het aanbod. Voor de hardcore collector - waarbij we ‘hardcore’ niet als het genre moeten lezen - heeft SfS normaal gesproken minder te bieden. Hoewel je het natuurlijk nooit zeker weet; misschien verstoppen M&M de beste items wel voor hun vaste klanten. Een vaste klant ben ik niet, maar ik groet wel altijd als ik langsloop.  Dat is natuurlijk ook wat waard. Mijn beste score ooit: een originele persing van The Black Gladiator van Bo Diddley.

 

Pete Rock

Dat is het leuke van dit soort winkels: je kunt altijd tegen een verrassing aanlopen. Over verrassingen gesproken: vorig jaar stapte de legendarische hip hop producer Pete Rock zomaar naar binnen. Niet dat M&M hem herkenden; hij was voor hen op dat moment nog een gewone klant. De hele middag was hij (onopvallend) aanwezig; hij heeft volgens Monique elke inch vinyl gezien. Toen hij daarmee klaar was, legde hij een stapel van ongeveer 40 LP’s op de toonbank. Vooral Nederlandse rock, onder andere Golden Earring en Shocking Blue. Graag met credit card betalen. Dat kon helaas niet, en dus moest Marcel met hem naar de dichtstbijzijnde pinmachine.

 

Tijdens de korte wandeling hoorde Marcel waarom deze Amerikaan in Rotterdam was. “Vanavond speel ik met Roy Ayers op het North Sea Jazz festival, Pete Rock is de naam.” Marcel: “Zei mij niks. Maar daarna ging ik even op zijn wiki kijken, en zag ik dat we niet de eerste de beste in de winkel hadden gehad. Hele sympathieke kerel trouwens.” Dat is precies het woord dat ik zocht om SfS te beschrijven: sympathiek. Ga ook eens kijken!

 

Songs for Sale: Meent 22A, (010) 240 92 15

 

Website: www.songsforsale.nl

 

Rubriek Groeven graven

Jeroen van de Beek

Rokt en rolt sinds 66, maakte naam bij Radio Razor, draait her en der plaatjes, koopt vinyl alsof z'n leven ervan afhangt, schrijft over zijn zoektocht naar dat zwarte goud, blijft...

Bekijk profiel