Geen klantenkaart, wél koffie

10-6-2012 20:36

Door Jeroen van de Beek

Vandaag brengt uw vinylfetisjist - die zelf liever de term vinylvampier gebruikt - een bezoek aan de winkel van Bert Louwerse: ‘Blues & Rock’. Een wat vreemde naam. Bert verkoopt inderdaad redelijk wat ‘blues’, maar z’n winkel is toch vooral een walhalla voor fans van country&western, soul, rhythm&blues, 50’s rock&roll/rockabilly en - meer nog dan al deze genres bij elkaar - Elvis Presley. Stelling: als alle Elvis-fans uit Zuid-Holland e.o. morgen door een onverklaarbare, besmettelijke ziekte zouden komen te overlijden, ging Bert failliet.

 

Er zijn dus mensen die werkelijk ieder optreden van The King op cd willen hebben, en dan liever nog 3 dan 2 maal; Bert voorziet in deze ietwat griezelige behoefte. En wat de naam van zijn winkel betreft: de legendarische club CBGB’s (Country, Bluegrass & Blues) in New York is toch ook vooral bekend van de vele punkbands die er debuteerden (Ramones, Blondie, Talking Heads, Television, Patti Smith Group). Nou dan!

 

Vaste klanten

Als je bij Bert bent, kunnen er twee dingen gebeuren: vaste klant Aad is er όf hij komt ieder moment binnengelopen met zijn karakteristieke, licht voorover gebogen schuifelende tred. En inderdaad, daar is-ie al. “Goed nieuws, Bert. Ik hoef niet naar de fysio.” Dat is zeker goed nieuws, denk ik. De klachten zijn blijkbaar verholpen. “Hij is ziek!”

 

Aad heeft steevast zijn opschrijfboekje bij zich waarin hij in een uitermate priegelig handschrift noteert welke cd’s hij al heeft. Of nog niet heeft. Of wil hebben. Het is allemaal redelijk onduidelijk, want onleesbaar. Hopelijk komt-ie er zelf wel wijs uit. Ooit was Aad een legende binnen de speedy Rotterdamse punkscene (rondom Eksit). Daar is niet veel meer van over. Is it better to burn up, or to fade away?

 

Bert gaat door

Bert en ik kennen elkaar al meer dan 20 jaar; ik ben ook een vaste - zij het zeer onregelmatige - klant. Bert is een rustige man die prima past in de trend om langer door te werken. Hij is de oude vertrouwde AOW-leeftijd van 65 jaar al enige tijd geleden gepasseerd, maar gaat - zij het soms ogenschijnlijk met tegenzin - door met z’n winkel. Elke keer dat ik er ben zegt-ie dat-ie binnenkort gaat stoppen. Maar hij zit er dus nog steeds.

 

Bert heeft geen vaste klantenkaart, maar schenkt zijn (vaste) klanten wél koffie à volonté. Hij drinkt zelf trouwens ook de hele dag koffie. Daarnaast rookt-ie tegen de klippen op. Plusje dus voor rokers: roken mag. Minnetje voor niet-rokers: roken mag. Dat laatste heeft als bijkomend na-/voordeel dat de platen die je bij Bert koopt jaren later nog de misselijkmakende/aangename geur van nicotine verspreiden, diep in de groeven van het vinyl. Aha, vinyl! Daarvoor zijn we hier (op aarde).

 

What’s the score?

Bij Bert vind je een grote collectie singles en  LP’s in de eerdergenoemde genres. Ze staan en hangen overal: in (en onder) de bakken, aan de wand, op de grond, in de kelder en achter de toonbank. Maar er zijn ook CD’s, DVD’s, boeken en tijdschriften. Prijzen zijn zeer redelijk, ik ga eigenlijk nooit met lege handen naar huis. Ditmaal bleef de buit beperkt tot 7” 45RPM plaatjes van Ronnie Self (“You’re so right for me”), Gary U.S. Bonds (“New Orleans”), Nervous Norvus (het hilarische “Transfusion”) en een paar classics die ik binnenkort voor een feestje nodig heb. Niet slecht voor een doordeweekse vrijdag!

 

Blues&Rock Records: Burgemeester Baumannlaan 130A, (010) 262 03 30. Website: www.bluesandrockrecords.nl

 

 

 

 

Rubriek Groeven graven

Jeroen van de Beek

Rokt en rolt sinds 66, maakte naam bij Radio Razor, draait her en der plaatjes, koopt vinyl alsof z'n leven ervan afhangt, schrijft over zijn zoektocht naar dat zwarte goud, blijft...

Bekijk profiel