Revolutie in Rotterdam

4-12-2012 12:43

Door @SLAM

Digitale koorts in de gemeente: let niet op de kosten

 

Wat was het spannend! Zou het gebiedsbestuur of toch wijkparticipatie worden? Maar liefst 25.000 Rotterdammers schijnen te hebben gestemd. Volgens VVD-er Jan-Willem Verheij is dat vijf procent. Een snelle rekensom leert dat hij een procentje teveel rekent, maar een kniesoor die daar op let. De winnaar van het festijn? Deelgemeente-light. Allen bedankt voor het stemmen, hè…

 

Zelfs de uitkomst van deze hoogst surrealistische verkiezingen– deelgemeente-light, dus – wordt niet al te serieus genomen. De platte pannenkoek van de light- variant wordt mogelijk nóg platter geslagen, want zal door de dames en heren politici nog uitgebreid bekeken worden om vervolgens eventueel tot een soort tussenvorm om gepolderd te worden. Niet lachen: de gemeente zegt daar later nog op terug te komen. Via een nieuwe, kostbare verkiezing, wellicht? Via weer een brief op de mat? Via een stem online? Doe maar het totaalpakket!

 

Revolutionair pad

 

Prima allemaal, dit sarcasme, maar ziet u, burger, wel dat wij als gemeente een revolutionair pad zijn ingeslagen? Het is niet dat nieuwe, onbegrijpelijke bestuursmodel, het is de digitale technologie en de ambitieuze innovatieve keuzes die het verschil gaan maken. We lopen voorop! Een middeleeuwse conversatie zoals hieronder, zal in de toekomst nóóit meer voorkomen.

 

Faxen (waar gebeurd)

 

"Kan ik het document ook naar u mailen?"

"U bedoelt faxen?"

"Nee, versturen via e-mail."

“U bedoelt faxen?"

 

Digitaal stemmen

 

Enfin… Alle middelen worden aangewend om u, inwoner van Rotterdammer, eindelijk voorop te laten lopen en de mogelijkheid te geven om via allerlei technische snufjes te laten stemmen. “Denk hierbij aan vormen van digitaal stemmen. Met je smartphone, via digitale televisie, of via je computer of tablet”, verzekert de vriendelijke dame u in het gebiedsbestuurfilmpje, dat – ook al zo vernuftig – start met een paar pinchende vingers. Hoe clever!

 

Echt waar: als Rotterdammer ben ik apetrots op het vernuft achter deze revolutie annex  ‘big step for mankind’. Eindelijk – zonder dollen - een stap die de Wederopbouw van Rotterdam in de schaduw zet. Een kentering die zijn weerga niet kent. Rotterdam gaat pinchen, swipen, tikken, zoomen, draggen, scrollen en touchen.Ik zie een mooi ICT-projectje aankomen. Naam?

 

‘Baat het niet dan kost het wel’

 

Lees meer op:

http://www.rotterdam.nl/500_000_kiezers_persoonlijk_om_mening_gevraagd

 

 

Rubriek Geenszins blind

@SLAM

@SLAM fungeert al sinds zijn geboorte als Rotterdammer. De liefde voor Rotterdam steekt hij niet onder stoelen of tafels (vrij naar Wijnschenk), maar is geenszins blind voor achter...

Bekijk profiel