'ik haat holanders'

8-1-2013 20:45

Door @SLAM

Briljante reconstructie van gekladder op de Bergsingel
 
Op de Bergsingel staat het potsierlijk met krijt op de muur gekalkt: 'ik haat holanders'. Het intrigeert mij en ik probeer me voor te stellen hoe deze tekst aan het hoofd van de kalker is ontsproten.  Hier volgt een analyse en de ontrafeling van de boodschap die veel vragen doet rijzen. 
 
Stap 1: een architectuurliefhebber 
Allereerst de muur. Dit is er één uit duizenden. Nergens anders dan bij deze muur zie je de steentjes verticaal in plaats van horizontaal. De muurkalker heeft blijkbaar stad en land afgezocht om de boodschap op een speciale plek te plaatsen. Mijn eerste conclusie: dit moét een liefhebber zijn van architectuur.
 
Stap 2: een schooljuf
Zoals de tekst doet vermoeden is de persoon ongeschoold. Dat is op zich vreemd, want de tekst is met een krijtje geschreven. En wie anders hebben er krijt op zak dan schoolmeesters-of juffen? Ik hou het daarom op een schooljuf. Een schooljuf architectuur.
 
Stap 3: extreme haast
Iets dat daar niet mee strookt: de vier fouten in de tekst. We moeten het zonder hoofdletter en punt doen, een 'l' is vergeten en 'holander' schrijf je normaal met een hoofdletter. Gezien de bovenstaande vaststelling kan ik maar één ding bedenken. Deze schooljuf had extreem veel haast.
 
Stap 4: een lilliputter of dwerg
Wat je niet op de foto ziet, is dat de tekst op ongeveer één meter hoogte is geschreven. Gezien het een volwassene betreft, kun je geen andere conclusie trekken dat het een lilliputter of een dwerg betreft.
 
Stap 5: haat omwille van lelijke gebouwen 
Maar nu. Waarom haat deze haastige lilliputterschooljuf architectuur Hollanders? Welnu, er zijn twee mogelijkheden. 1. De juf woont in Holland en is niet blij met haar naaste medemens. 2. De juf woont in Nederland of België en is speciaal naar Holland afgereisd om de boodschap achter te laten. We weten ondertussen dat deze mevrouw haast had, dus moest ze wel van ver komen. De spelfoutjes zijn ontstaan omdat ze nog maar tien minuten had om de trein naar haar eigen land (ik denk België) te halen. Tsja, de Wederopbouw van Rotterdam is niet zo jofel verlopen. Een beetje architect háát daarom Hollanders.
 
Eindconclusie? De tekst is onweerlegbaar geschreven door een haastige juf architectuur uit het buitenland (België), die boos is op Hollanders (en met name Rotterdammers) die - na de oorlog -  lelijke gebouwen hebben geplaatst.
 
Mocht u nog eens een spreuk tegenkomen op een muur, laat het mij gerust weten. De betekenis is zo achterhaald. En komt u de hatende, haastige Belgische lilliputterjuf architectuur tegen? Zeg eens wat aardigs tegen haar. Misschien gaat ze zich dan iets meer thuisvoelen in Rotterdam.
 
Want uiteindelijk zijn het de mensen die de stad maken.
 
 
 

Rubriek Geenszins blind

@SLAM

@SLAM fungeert al sinds zijn geboorte als Rotterdammer. De liefde voor Rotterdam steekt hij niet onder stoelen of tafels (vrij naar Wijnschenk), maar is geenszins blind voor achter...

Bekijk profiel