Rotterdam is beter dan Suriname

29-7-2013 10:42

Door René Hoeflaak

Op bezoek bij bij de Surinaamse Zangvogelvereniging 'Euromast'

 

Zondagochtend, half negen. De thermometer staat al op vierentwintig graden… 

Tropische vogels fluiten naar hartenlust onder een strakblauwe hemel. Aanlokkelijke omstandigheden waarvoor je graag negen uur in een vliegtuig zou willen zitten. Niet nodig. Want de zondagen op het Rotterdamse Parmentierplein en die van het  Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo doen in de maanden juli en augustus niet voor elkaar onder. Integendeel. 'Wellicht is ons veld nog wel beter dan die van het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Iedereen kan hier vanuit alle posities zijn kooi in de gaten houden,'  aldus bestuurslid Herman Chin a Foeng van de Surinaamse Zangvogelvereniging Euromast uit Rotterdam.

 

Het veld in de Waalhaven is iedere zomer het decor van de Twa Twa, Picolet, broodje Pom en Roti maar vooral ook die van een gezellig en vrolijk samenzijn. Overeenkomstig de doelstelling van de vereniging, namelijk 'het organiseren en stimuleren van Surinaamse zangvogelsport met een sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid voor haar leden'.  

 

2 augustus op NOS-Journaal

Zondag 7 juli begon de buitencompetitie en strijden trotse bezitters, liefhebbers en coaches van de Surinaamse zangvogels via een knock-out systeem op het grasveld bij de Waalhaven om twee “zomer” kampioenschappen. Die van de Twa Twa’s aan de westzijde. De Picolets strijden aan de oostzijde. Iedere twintig minuten start een nieuwe finaleronde en  betreden man en vogel de arena. Nadat de kooi eenmaal is opgehangen krijgen de vogels een kwartier om al fluitend in een felle tweestrijd een kwalificatie naar de volgende ronde af te dwingen. Op een halve meter afstand vinken – een toepasselijker woord kan bijna niet-  twee scoorders geconcentreerd iedere fluitslag op een schoolbord. Scores die variëren van 0 tot 172,  zoals bij een Twa Twa tweestrijd vanmiddag.  Samen met de gespannen eigenaren kijk ik op enkele meters afstand belangstellend toe. Machteloosheid hangt in de lucht. Net als een valk. Enkele leden spreken zelfs over een arend, de vogel die zich op zondagen als een sluipschutter zou ophouden op en rond de hoogspanningsmast naast het plein. Over belangstelling is sowieso niet te klagen. Twee weken geleden maakte de NOS televisie opnamen voor het programma ‘zomercolumn’. De uitzending staat gepland voor 2 augustus.

 

Aanstekelijk schatergelach

Wie afvalt kan altijd nog meedoen aan de ééndaagse competitie. 'Dan strijden we om een beker maar ook bijvoorbeeld om een roti-maaltijd', aldus Chin a Foeng, terwijl steeds meer vogels en kooien aan de randen van het veld worden gepositioneerd. Na een broodje makreel wandel ik nog een rondje langs de kooien en pik ik een wedstrijdje bij de picolets mee. Het gefluit op en rondom het veld neemt toe. Net als het aanstekelijke en vrolijk makende schatergelach. Secretaris Imro Lapar vraagt intussen of ik  mij vermaak. Over het antwoord is geen twijfel mogelijk. De Twa Twa en de Picolet hebben mijn hart gestolen.  

 

René Hoeflaak is een hoog gewaardeerde Stadslog-auteur. Hij schrijft voor ons de series 'Zeemeerminnen' (over onvermoede prachtplekken in Rotterdam) en 'Cement' (over Rotterdamse ondernemers). Deze impressie valt daar buiten en nemen we - daarom - op in de vorm van een gastbijdrage. 

      

Rubriek Gastbijdrage

René Hoeflaak

Blogger René Hoeflaak is een schrijvende TGV, die elke dag nieuwe routes verkent. Hij reist graag over de hele wereld, maar even zo enthousiast tilt hij op de hoek van de st...

Bekijk profiel