Pleidooi voor handmatig stemmen

1-4-2014 11:17

Door Gastauteur

Onterecht wijzen naar het rode potlood als veroorzaker van spookstemmen en foutmarges, aldus Marc Roos

 

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen zijn er in de vijf grote steden veel meer stembiljetten geteld dan dat er kiezers waren. Jawel, de zogenaamde 'spookstemmen'.

 

Amsterdam en Rotterdam spanden weer eens de kroon, de twee steden waar de PvdA al sinds mensenheugenis stevig in het zadel zit. (Toeval?) In Rotterdam werden in totaal 1.666 onregelmatigheden geconstateerd: 459 stembiljetten te veel in sommige bureaus, en 1.207 minder biljetten dan kiezers in andere bureaus.

 

Bij ons zijn 1.201 stemmen voldoende voor een zetel. Een handjevol stemmen kan dus heel bepalend zijn. In Rotterdam hebben ze tot dusver geen verklaring voor de foutmarges. De algemene uitleg is dat het mensenwerk is en er verkeerd geteld moet zijn. Het rode potlood krijgt, kortom, de schuld. En de teneur is: computerstemmen wordt de toekomst.

 

Is dat wel zo wenselijk?

 

Dat computerstemmen hebben we al eerder gedaan. En laten we eerlijk zijn: het huwelijk tussen computers en de BV Nederland is niet zo’n schot in de roos gebleken. Sowieso kunnen stembusuitslagen via de computer makkelijker beïnvloed worden omdat er dan helemaal geen sprake meer is van externe of zintuiglijke controle van het stemgedrag in een buurt, wijk, dorp of stad.

 

Bij het stemmen moet je jezelf legitimeren met een identiteitsbewijs en een stempas, deze worden handmatig gecontroleerd en geturfd en vervolgens krijg je een kiesbiljet dat, zeer verwonderlijk, niet geregistreerd is. Daar gaat het dus al mis.

 

Ten eerste ontbreekt er een waterdichte backup waarmee je de uitgebrachte stemmen kunt matchen aan het aantal stemmers. Extra controle is mogelijk door simpelweg bij ieder stembureau een toegangssluis te plaatsen waar iedere kiezer bij binnenkomst en het verlaten van de stemhal automatisch geteld wordt. Op iedere stembus kan heel gemakkelijk een lichtsluis worden gemonteerd waarbij ook de ingeleverde biljetten automatisch geteld worden. Voorts dient ieder stembiljet geregistreerd te worden. Daarmee maak je ieder stembiljet 'tijdelijk' uniek en wordt het dus een waardepapier. Voorzie de biljetten dus van een nummer en een barcode en koppel dit unieke waardepapier middels scannen van de barcode aan het identiteitsbewijs van de kiezer.

 

Handmatige telling dient dan vervolgens te matchen met het automatisch telsysteem. Na check en doublecheck kunnen de gekoppelde gegevens van de kiezer lokaal verwijderd worden, waarbij de anonimiteit van de kiezer gewaarborgd blijft.

 

Deze technieken zijn ruim voorhanden en kosten een fractie van het invoeren van dure stemcomputers en een al even peperdure infrastructuur.

 

Laten we het stemproces vooral menselijk en maximaal zichtbaar houden! Techniek kan helpen, maar mistellingen en fraude blijven onder mensenogen veel beter traceerbaar.

 

Afbeelding / www.gemeente-mill.nl

 

Rubriek Gastbijdrage

Gastauteur

We vragen met enige regelmaat aan bekende of minder bekende Rotterdammers om een bijdrage te leveren aan Stadslog. Of dergelijke Rotterdammers komen zèlf met relevante stukk...

Bekijk profiel