Delfshaven moet een werkwoord worden

25-3-2014 12:00

Door Gastauteur

'En wat doet de PvdA Rotterdam? Die begint met gebiedscommissies!' kreunt Nico Haasbroek

 

Ik delfshaven, jij delfshavent, zij delfshavent, WIJ DELFSHAVEN.

 

Ik zál Delfshaven. Dat klinkt al beter. Of: wij zijn bij de verkiezingen zwaar gedelfshavend. Het werkwoord gaat betekenen dat wij actief bepalen wat er met Delfshaven gaat gebeuren. Wij gaan vanaf nu enorm delfshaven. Ja, wij delfshaven(en) wat af. Wat ik u brom. Vanaf nu wordt dit werkwoord op alle lagere scholen in ons stadsdeel officieel onderwezen.

 

De gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart blonken weer uit in totale, oude politiek. Alsof het om Den Haag ging. Nee, het ging om Rotterdam.

 

En wederom kregen de niet-stemmers weer de schuld (in Delfshaven was het opkomstpercentage slechts 39,9 procent) in plaats van dat de oude politici ons bijeen riepen, zich verontschuldigden voor het gevoerde beleid en ons vroegen: "wat kunnen we beter doen?  wat willen jullie, na jaren te zijn opgedraaid voor een crisis die jullie voor 99 procent  niet veroorzaakt hebben? wat zijn jullie plannen? en hoeveel budget heb je nodig?"

 

WIJ? Wij zijn van de nieuwe politiek. WIJ DELFSHAVEN. Wij hebben twee zetels bemachtigd, maar daarop kunnen we nu nog alleen maar beperkt adviseren.

 

Nu de deelgemeenten verdwijnen, hoera, kan daar nieuwe politiek voor in de plaats komen. Dat gebeurt overal ter wereld. Van Bristol tot Brazilië mogen de bewoners het heft in eigen hand nemen en stelt de overheid zich dienstbaar op. David van Reybrouck is daar mee bezig in België. Jos van der Lans schrijft er over in De Groene Amsterdammer. De stad als lab. VPRO's Tegenlicht laat er aansprekende voorbeelden van zien.

 

En wat doet de PvdA Rotterdam? Die begint met gebiedscommissies! Wat een idioot woord. Het stadhuis dicteert waarmee wij ons - alleen adviserend - mogen bemoeien en daarvoor ontvangen we geoormerkte grijpstuivers.

 

Om deze onzin de kop in te drukken heb ik op 16 maart in wijkgebouw Pier 80 een revolutionaire peptalk gehouden. Ik schrok er zelf van.

 

Terwijl de uitgedeelde rozen van de PvdA verwelken, gaan wij een potje delfshaven. Wat houdt dat in?

 

1. we gaan met de bewoners in alle buurten onze ideeën, plannen en prioriteiten in kaart brengen.

 

2. de financiële experts onder de Delfshavenaren gaan een groot onderzoek doen om in beeld te brengen op wat voor inkomsten wij recht hebben bij een verantwoord decentraal beleid. En hoe wij zelf inkomsten kunnen genereren? Delfshaven is net zo groot als Gouda waar de begrotingsomvang rond de € 250 miljoen schommelt. Hoeveel is 1/8 van 4,4 miljard? (inwoners Delfshaven en begroting Rotterdam)

 

3. we nemen de tijd om in het kader van de nieuwe politiek een nieuw democratisch wijkmodel (van beneden naar boven) te ontwikkelen, waarvoor we vervolgens gaan knokken.

 

Het nieuwe werkwoord ‘delfshaven’ betekent dat wij actief gaan bepalen wat er in Delfshaven gaat gebeuren.

 

Ik delfshaven, u delfshavent, WIJ DELFSHAVEN.

 

Went het al een beetje?

 

Deze bijdrage werd geschreven door Nico Haasbroek, ex-hoofdredacteur van het NOS-Journaal, wereldreiziger en journalistiek multitalent

 

Eerder schreef @Stadslog010 dit stuk over zijn Masterclass Journalistiek

 

Dit artikel verscheen eerder in het buurtblaadje van Delfshaven, 'Blvd'.

 

Afbeelding / nl.freepik.com

Rubriek Gastbijdrage

Gastauteur

We vragen met enige regelmaat aan bekende of minder bekende Rotterdammers om een bijdrage te leveren aan Stadslog. Of dergelijke Rotterdammers komen zèlf met relevante stukk...

Bekijk profiel