Zit ondernemingszucht en vitaliteit vooral bij 'nieuwe' Rotterdammers?

12-3-2013 10:56

Door Korrie Louwes

Jonge multiculti ondernemers brengen vertrouwen en verdienen onze steun, meent wethouder Korrie Louwes

 

Ik weet niet hoe het u vergaat na een hele week van sombere cijfers van het CPB, na politici die bij elkaar de deur plat lopen zonder ook maar een concrete snipper hoe het beter kan en met als klap op de vuurpijl minister Asscher die, weliswaar optimistisch, toch weer een aaneenschakeling van gemeenplaatsen op zondagmorgen mijn huiskamer in slingerde: mij bekruipt in ieder geval het gevoel van actie. Nú! Wij zijn immers met zijn allen toch de consumenten die mogen kiezen en in alle vrijheid ons vertrouwen kunnen geven? Wij zijn toch de consumenten die ondernemers, die het verschil maken en voor echte banen en nieuwe diensten zorgen, een steuntje in de rug kunnen geven? Niet alleen in Rotterdam, maar overal duiken er ondanks de crisis aan de lopende band nieuwe bedrijfjes op. Veel jonge ondernemers laten zich gelukkig niet meetrekken in de neerwaartse spiraal en beginnen – vaak op de gekste plekken – een eigen bedrijf waarmee ze niet alleen geld hopen te verdienen, maar ook een beetje de wereld willen verbeteren. Wij hebben hun toekomst in eigen hand.

 

Samenleving versterken

Het afgelopen half jaar heb ik in Rotterdam een aantal staaltjes van dit soort ‘sociaal ondernemerschap’ mogen openen. Wat me steeds opvalt, is dat deze ondernemers er geheel op eigen kracht zijn gekomen, in de overtuiging dat het beter en leuker is om niet alleen je eigen boterham te verdienen aan ondernemen, maar daarbij ook tegelijkertijd de samenleving te versterken. Wat ook in het oog springt, is dat de roots van deze ondernemers vaak buiten Nederland liggen. Neem Damage Clothing, een initiatief van Alexandre en Anibal Furtado, dat sinds september aan de Hillelaan op Rotterdam-Zuid zetelt. In deze winkel draait het niet alleen om de verkoop van hippe mannenkleding via menselijke kleerhangers, maar wordt meteen ook het werk van kunstenaars uit de buurt gepromoot en de broodjes van RAAF (Rotterdam, Art, Adventure & Food) dat iets verderop zit. Deze jongens zitten er niet alleen voor hun eigen gewin, maar willen meteen de wijk Feyenoord meetrekken en op de kaart zetten.

 

Meer geleerd dan op kantoor

Begin februari openden Noëlle Bynoe en Sabine Bovy ‘De Rechtzaak’ aan de Goudsesingel in Rotterdam. Deze twee jonge arbeidsrechtadvocaten hebben hun goede baan op een groot kantoor opgezegd om rechtshulp voor mensen met een kleine portemonnee mogelijk te maken. In hun winkel bieden ze gratis en vrijblijvend eerste advies. Is de vraag ingewikkelder dan werken ze met vaste tarieven zodat de klant weet waar hij aan toe is. Zo hopen ze de stap naar het inschakelen van een arbeidsrechtadvocaat laagdrempelig en klantvriendelijk te maken. In de drie drukke maanden voor de opening van hun eigen zaak hadden ze al meer geleerd dan in de drie jaar daarvoor op kantoor, vertelden ze me bij het feestelijk doorknippen van het lintje.

 

En dan is er het mooie verhaal van de econoom Ahmed Mahla, voorheen werkzaam bij Shell. Hij vroeg zich af waarom vrouwen zo vaak en zo lang in pashokjes verdwijnen als ze winkelen. De standaard confectiematen – ooit ontwikkeld voor soldaten in de tweede wereldoorlog – werken helemaal niet voor vrouwenlijven, constateerde Mahla na gedegen onderzoek. Hij ontwikkelde een nieuw maatsysteem, Sheyp, en lanceerde in december modehuis Belaqise, gevestigd aan de Westzeedijk in Rotterdam. Daarmee waren meteen drie banen gecreëerd en drie stageplekken.

 

Het zijn maar drie voorbeelden, er zijn er veel meer. Het aantal zelfstandig ondernemers stijgt onder de traditionele migrantengroepen spectaculair, zo blijkt uit het rapport ‘De staat van integratie’ uit maart 2012 (uitgebracht door de gemeenten Amsterdam en Rotterdam). Dat zijn al lang niet meer de geijkte halal slagers en exotische groentewinkels. Er zitten hele innovatieve concepten bij: vernieuwend, met oog voor maatschappelijke noden en goed voor de werkgelegenheid.

 

Zonder de overheid

Veel van deze initiatieven komen zonder hulp van de overheid en buiten menig blikveld tot stand. Deze ondernemers zijn niet aangesloten bij traditionele ondernemersorganisaties en verkeren in andere – bij de overheid veelal onbekende – netwerken. Blijkbaar hebben ze de hulp van de overheid niet nodig, maar het kan geen kwaad om ze ook niet in de weg te zitten.

 

Deze nieuwe generatie ondernemers vraagt niet om een overheid die subsidies verstrekt, maar wel om een overheid die zorgt voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat, goede bereikbaarheid, parkeerplekken en betaalbare (winkel)ruimte. Een overheid die het makkelijker maakt de eerste werknemers in dienst te nemen. Aan ons de opgave om een overheid te zijn met niet alleen oog voor de grote organisaties van naam en faam, maar juist ook voor jonge starters die lef hebben en er in onzekere tijden gewoon voor gaan. 

 

Het zijn de verbogen pareltjes in de stad. Ze zitten niet in de Koopgoot, ook niet op de Meent. Maar een beetje verstopt, net voorbij de drukke winkelstraten. Wat mij betreft: koop ’s een jas bij Belaqise, een zonnebril bij Damage Clothing of ga voor juridisch advies naar De Rechtzaak. En natuurlijk naar de vele andere jonge ondernemers die Rotterdam rijk is.

 

Zij en Rotterdam verdienen het! 

 

 

Rubriek GaatUtMaken

Korrie Louwes

Korrie Louwes is wethouder Innovatie van Rotterdam en, vanaf de allereerste minuut, enthousiast meedenker en contribuant van Stadslog.   Door haar intensieve contacten met a...

Bekijk profiel