Drie boeken in één boek...

22-10-2015 17:27

Door Stadslog Rotterdam

'Emanuel' van Chris Buitendijk is fictie én non-fictie én zelfonderzoek 

 

In een kraakheldere stijl, zonder één hapering, vertelt debuterend schrijver Chris Buitendijk (1979) het verhaal van Emanuel Cats, een Rotterdamse jood die opgroeit in het interbellum. 

 

Wat dit boek bijzonder maakt, is de vollédige transparantie waarmee de schrijver te werk gaat. Van het non-fictionele gegeven dat de schrijver een oude thora in handen gedrukt krijgt. Tot het fictioneel doen herleven van de echt bestaande figuur Emanuel Cats, wiens naam hij in de ontvangen thora gekrabbeld ziet staan. Tot het inzichtelijk maken van de overwegingen bij het schrijven van 'Emanuel', die natuurlijk niet los staan van zijn eigen creatieve ambities.

 

Of Chris Buitendijk met deze 'drie-boeken-in-één' te veel hooi op zijn vork neemt, is aan de lezers en de critici. Vaststaat dat Emanuel een prikkelend alledaags en ontroerend relaas is over Emanuel, het jodendom en het Rotterdam van rond de Tweede Wereldoorlog. En dat de 'drie-boeken-in-één' een verrassend hecht geheel vormen. 

 

'Emanuel' wordt op 7 november om 14.00 uur gelanceerd in boekhandel Donner. Voor meer info, klik hier

 

Ter promotie van de Rotterdamse letteren kondigt Stadslog Rotterdam in deze rubriek de nieuwe boeken van Uitgeverij Douane aan.

Rubriek Douane geeft uit

Stadslog Rotterdam

Bekijk profiel