Zeerover Jenny

10-10-2016 19:17

Door Daniël Dee

Backstage in Worm zaten Maarten van der Graaff en Thomas (die jongere) Heerma van Voss. Het lijkt me geen pretje om een broer te hebben die ook schrijft. Jaloezie ligt dan altijd op de loer. Zo zou ik me kapot ergeren aan het feit dat zijn Wikipedia-pagina vele malen uitgebreider is.

Zij waren twee van de vele schrijvers die die avond in Rotterdam waren voor het festival Woordnacht.

Thomas vertelde dat zijn roman Stern net in het Duits was vertaald en dat de titel daardoor was veranderd.

'Hoe zei je?' vroeg Maarten. 'Sterngate?'

'Stern geht,' zei Thomas. 'Op z'n Duits.'

Beide schrijvers zaten met hun volle bossen haar ontspannen te praten over het vak. Ze zagen er mooi en jong uit. Hun successen bagatelliseerden ze op nonchalante wijze.

Ik trok een blikje bier uit de koelkast en voelde me misplaatst.

'Wat stelt het nu helemaal voor. Niemand kent me,' zei Thomas. 'De presentatie was in een bibliotheek waar zeven mensen op afkwamen. En één man liep weg toen hij erachter kwam dat het hoofdpersonage geen jood was.'

Een geluidstechnicus haalde me uit de backstageruimte om op te treden. In het theater was geen presentator aanwezig. Er zaten vier mensen in het publiek.

De technicus zei: 'Ik kan je niet aankondigen. Ik ben maar de technicus. Ik heb geen informatie. Begin maar gewoon.'

Ik stond in de spotlight als een lulletje rozenwater die een party probeert te crashen, las drie gedichten en hield het voor gezien. Op dat moment kwam presentatrice Simone van Hulst binnen.

'Wel een beetje jammer dat je me niet even aankondigde,' zei ik.

'Dat stond niet in mijn draaiboek,' antwoordde ze met die heerlijk Hollandse houding. Daar kon ik niets tegenin brengen. Ik zag een glansrijke carrière in de ambtenarij voor haar in het verschiet.

Kleinzielig, nietig en miskend sjokte ik naar Wunderbar voor de nazit van het festival. Elke vrouw die passeerde kon mijn goedkeuring wegdragen en zag me niet staan. Ik was zeerover Jenny, onopvallend wachtend tot het moment dat ik op gepaste wijze wraak kon nemen.

 

Afbeelding / woordnacht.nl

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel