Van de wereld

24-5-2016 14:02

Door Daniël Dee

De fotograaf Hans Reitzema kwam bij mij langs om een portretfoto te schieten voor Gers!-magazine. Na afloop van de shoot stak hij niet alleen zijn camera maar ook zijn bril in zijn rugzak. Mijn oudste dochter, die bij de hele sessie aanwezig was, zei: 'Hé papa, jij had toch vroeger ook een bril?'

'Hoe kom je daar nu bij?' vroeg ik verbaasd.

Pas dagen later schoot me te binnen waarom ze dacht dat ik een bril had. Ik stond in de keuken alwaar een replica hangt van het schilderij Der arme Poet van de Duitse kunstschilder Carl Spitzweg. Die prent had ik van Sinterklaas gekregen (lees: mijn schoonmoeder). Ik vertelde op pakjesavond aan mijn oudste dat ik degene was die daarop stond geschilderd. En ze geloofde me onvoorwaardelijk.

'Was dat in de tijd dat je nog op de maan woonde?' vroeg ze.

Ik had haar eerder al wijsgemaakt dat ik, naar analogie van het liedje De Leugenaar van Het Klein Orkest, van de maan kwam en bij haar moeder in de tuin was geland.

Ik voed mijn kinderen niet religieus op, maar blijkbaar heeft mijn oudste dochter toch behoefte aan mystieke larie. Ze heeft er in ieder geval voor gekozen om in bovenzinnelijke zaken te geloven zoals Sinterklaas, de tandenfee en een vader die niet van deze wereld is. Wat dat laatste betreft zit ze dichter bij de waarheid dan ze nu beseft, maar dat is weer een heel ander verhaal.

 

Afbeelding / wikipedia.org

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel