Nederland vond hij beklemmend

25-6-2014 14:41

Door Daniël Dee

Kim Jong leerde ik kennen tijdens mijn studie vrijetijdskunde. De colleges werden vooral gegeven in de krochten rondom Zuidplein, maar als we iets meer geld hadden dan speelden we tafelvoetbal in de Drie Musketiers, de beruchte coffeeshop aan de 's Gravendijkwal die later gesloten werd vanwege een schietincident. Dit vond dus allemaal plaats in het midden van de jaren negentig van de vorige eeuw.
Kim Jong was een Koreaanse jongen met een neiging tot obesitas, die door een vreemde speling van het lot met zijn oom naar Nederland was geëmigreerd. Het fijne wist ik er niet van, we deelden slechts één interesse en dat was het innemen van allerhande verdovende middelen. Als we niet gebruikten dan hadden we het over gebruik. Slim waren we niet, stoer vonden we het wel.
Het enige dat ik over zijn afkomst wist was dat hij zijn ouders had verloren en dat hij zijn oom hartgrondig haatte. Nederland vond hij met al zijn wetten en regels beklemmend, maar van Korea wist hij eigenlijk niet zoveel.
Het was op een avond bij mij thuis – we hadden tot dusver alleen nog maar gedronken, al brandde de XTC in onze broekzakken – dat Kim Jong vroeg: 'Mag ik je wc gebruiken?' waarna hij zijn bovenkleding uittrok. Verbaasd keek ik hem aan. Hij legde uit: 'Als ik op de wc zit en de kwalijke dampen ruik, dan walg ik bij het idee dat die stank in mijn kleren gaat zitten. Ik zou niet willen dat mensen aan mij roken dat ik net gepoept heb.'
Op een dag, nog steeds ergens in de vorige eeuw, besloot ik om resoluut met alle vormen van harddrugs te stoppen (met uitzondering van alcohol). Het gevolg was dat het contact met Kim Jong verwaterde. Soms vraag ik me af wat er van hem terecht gekomen is. Het zou me niets verbazen als hij uiteindelijk weer is teruggekeerd naar Korea en dat hij zijn oom in koelen bloede heeft omgelegd.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel