Gouden tip om van lastige buren af te komen

4-6-2012 15:45

Door Daniël Dee

Sinds drie dagen hoor ik godzijdank geen reggae meer uit het huis van de rastafari bij ons op de hoek. Vanochtend zag ik zelfs dat hij zijn rasta's had afgeknipt en het vrolijke rood-geel-groen had verruild voor een degelijk grijs pak. Hij dribbelde nerveus en gehaast door de straat. Ik vermoed dat mijn brief meer effect heeft gesorteerd dan ik had durven wensen.

 

'Buurman!

 

Beschouw dit schrijven als een waarschuwing en doe er uw voordeel mee. Ik moet namelijk bekennen dat ik onlangs per ongeluk – en uit pure frustratie, dat geef ik ruiterlijk toe – mijn broer deelgenoot heb gemaakt van de geluidsoverlast die u bezorgt door alle dagen loeihard reggae te draaien. Nu moet u weten dat mijn broer in geheel andere kringen verkeert dan ik. Als ik hem vraag wat hij nu precies voor de kost doet, dan zegt hij handel. Het adjectief 'louche' laat hij gemakshalve achterwege en verder doet hij er het zwijgen toe. Ik kan u echter verzekeren dat hij geen zangzaad voor koekoeksklokken verhandeld. Zijn werk trekt zich niets aan van de wet of zelfs maar de lichamelijke integriteit van een ander.

Na het aanhoren van mijn klacht, stelde hij voor om met een paar kompels bij u langs te gaan om eens een hartig woordje met u te spreken. Buurman, neemt u van mij aan dat er dan niet alleen harde woorden zullen vallen. Er zal ook de nodige lichaamstaal worden gebezigd, als ik mij zo eufemistisch mag uitdrukken. Mijn broer is een kerel die niet terugschrikt voor drastische maatregelen. Hij is iemand die het veelvuldig heeft over lui die maar eens onderwaterverkeersregelaar in gewapend beton moesten worden. Daarmee bedoelt hij dus dat je voeten in een betonblok worden gegoten en jij in het water gesmeten (je wuivende armen doen in de verte denken aan een verkeersregelaar). Buurman, geloof me, ik heb er alles aan gedaan om dat onzalige plan uit zijn hoofd te praten, dat u dat weet. Helaas heeft mijn broer een wispelturig karakter en bovendien is binnenkort mijn verjaardag. Het zou me geenszins verbazen als hij mij een presentje schenkt met u in de hoofdrol.

 

Ik wens u evengoed veel wijsheid, voorspoed en een goede gezondheid toe. Kijk goed uit!

 

Hoogachtend,

een bezorgde buurtgenoot.'

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel