God heeft mij overgeslagen

5-2-2016 14:03

Door Daniël Dee

Om 8.01 uur kreeg ik een mailtje binnen van Dr. M.B.J. Blom, directeur van Zorg PsyQ, of ik zo vriendelijk wilde zijn om na drie maanden van behandeling een vragenlijst in te vullen.

Het is waar dat ik eind vorig jaar twee intakegesprekken heb gevoerd bij die zorginstelling, na een klein crisismomentje waarin ik een aantal weken lusteloos op bed bleef liggen en desalniettemin voortdurend het gevoel had te vallen, terwijl het uit mijn keel gorgelde: 'Is that all there is?' Ooit had ik de wens om als een soort speleoloog de krochten van mijn geest te verkennen, inmiddels weet ik dat die plek geenszins geschikt is om een strandvakantie door te brengen.

Na die intakegesprekken had ik niets meer van PsyQ vernomen en ook ik voelde niet de behoefte om het contact te onderhouden. Ik strompelde stilaan weer enigszins acceptabel door het leven, zoals ik inmiddels veertig jaar gewend ben, de ene dag wat minder als zombie dan de andere, dus ik vond het wel best. Daarbij kon ik het ook niet zo goed verdragen dat er bij de entree van PsyQ een gedicht hing van Hester Knibbe; een ijzersterk gedicht zelfs. Elke keer zou ik dan bij binnenkomst geconfronteerd worden met mijn jaloezie. Dat zou ik op den duur niet meer kunnen verdragen. Zo kleinzerig ben ik.

Of het verstandig is om daadwerkelijk te beginnen aan therapie weet ik überhaupt niet. Het lijkt me zo vermoeiend. Waarschijnlijk had ik er verstandiger aan gedaan om twintig jaar eerder naar een psycholoog te stappen, toen mijn geest nog kneedbaar was.

Met die bedenkingen stond ik een zachtgekookt eitje voor het ontbijt te pellen in de keuken. Mijn geliefde kwam erbij staan en zei: 'Gek hè, dat gekookte eieren altijd zo stinken.'

'Wat verwacht je,' zei ik. 'Ze komen uit de vagina van een kip.'

'God, tjonge jonge,' zei ze en schudde haar hoofd.

'Ja, sleep god er maar weer bij,' zei ik. 'En dan noem je dat zeker ook nog intelligent design.'

''God heeft jou overgeslagen bij het uitdelen van enig intellect,' zei ze.

Door onoplettendheid glipte het gepelde eitje uit mijn vingers en viel kapot op de grond. Het eigeel sijpelde over de vloer.

'En hierbij demonstreer ik direct jouw gelijk,' gaf ik toe.

De rest van de dag besteedde ik aan het negeren van dat mailtje. Dat ging me goed af. Ik ben heel goed in het negeren van mailtjes, ik kan dat soms wel weken volhouden.

Ik negeerde het mailtje toen ik met mijn oudste een spelletje ganzenbord speelde. Ik negeerde het mailtje toen de buren langskwamen voor een vve-vergadering. Ik negeerde het mailtje toen ik me uitkleedde in de badkamer alvorens naar bed te gaan. Fluitje van een cent.

 

Afbeelding / plus.google.com

Tags 

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel