Een arena van welhaast Romeinse allure

10-6-2012 18:03

Door Daniël Dee

Met een lichte kater nam ik mijn dochter van twee mee naar de Speeldernis. Het was mooi weer en dan moet je wat. Een kind nemen is een egoïstische daad, die je daarna dubbel en dwars op je bord terugkrijgt.

De Speeldernis is een natuurspeeltuin, waar kinderen door struiken kunnen struinen, met zand en water kunnen kliederen en in bomen kunnen klimmen. Zo staat het min of meer op hun website omschreven. In werkelijkheid is het een arena van welhaast Romeinse allure. En dat voor slechts 2,00 euro per persoon voor volwassenen en 0,50 euro voor kinderen.

In de natuurspeeltuin zag het zwart van de gezinnen. Er werden flesjes Jupiler gedronken, er waren broodjes en voor de kinderen was er frisdrank en chips. De zon scheen. Af en toe schreeuwde een moeder: 'Marieke haal je vingers uit de bips van Tim... Die andere twee ook!' Het was om het eens op z'n Hollands te zeggen: oergezellig.

Maar het mooist van alles was het gedrag van de kinderen. Kinderen zijn wolven, zonder de bijbehorende kracht of snelheid. Ze weten echter wel feilloos het meest kwetsbare, weerloze kind van de groep eruit te pikken, om hem vervolgens de hele dag te jennen en te sarren. Tot dat kind – hij zal wel Sep geheten hebben of zo'n andere onnozele naam waar moderne gezinnen tegenwoordig zo prat op gaan – doordraait en met een rode waas voor zijn ogen driftig om zich heen gaat meppen. In dit geval had Sep ook nog eens een tak bij zich en als kers op de taart viel een ander jongetje op de grond, zodat Sep zich in alle razernij en naar hartelust kon uitleven. Heerlijk. En tegenwoordig is er geen volwassene meer die ingrijpt, want je mag je ten slotte niet bemoeien met andermans kinderen.

We leven inmiddels in een land waar geen kickboksgala meer georganiseerd mag worden, ondanks het feit dat twee mannen in de kracht van hun leven er vrijwillig voor kiezen om het tegen elkaar op te nemen om te bepalen wie de sterkste is, maar waar we kinderen evengoed aan hun lot overlaten.

Wie verlegen zit om een sociologisch onderzoek, zou eens een kijkje moeten nemen in de Speeldernis. De volgende keer neem ik in ieder geval wat vrienden mee. Misschien kunnen we dan ook een wedje leggen.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel