Dronken op sollicitatiegesprek

20-6-2012 10:55

Door Daniël Dee

'Ik ga u nu uitleggen wat er precies van u verwacht wordt als postbezorger,' zegt de manager. 'En of u aan de eisen kunt voldoen. Begrijpt u wat ik zeg?'

Ik knik. We zitten in een kantoorruimte met een systeemplafond. Het is een eendimensionale kantoorruimte zoals kinderen die zouden tekenen. Alles lijkt van bordkarton. Zelfs de manager is droog als bordkarton. Ik focus me op zijn stropdas om nuchter over te komen. Het kleurig gevlekte patroon van de stropdas lijkt nog het meest op een emmer gevuld met psychedelische pieren. Het contrast met de grijze muis waar hij omheen hangt kan bijna niet groter zijn. Het is duidelijk dat het net vaderdag is geweest.

Ik wil zo min mogelijk zeggen om de geur van alcohol, die ongetwijfeld om me heen hangt, zo goed mogelijk te verbergen.

Een paar uur voor mijn sollicitatiegesprek kwam ik een vriend tegen die ik al lang niet meer gezien had. Of eigenlijk was het meer een goede bekende, maar het was wel leuk om hem weer eens te zien en we gingen spontaan een paar biertjes drinken. Vervang in de vorige zin het woord 'biertjes' maar door 'Duvels' en die vijfde had ik niet meer moeten nemen. Ik kwam een half uur te laat voor mijn afspraak, maar dat was niet zo erg. Er werd toch eerst een instructiefilm vertoond voor de hele groep van sollicitanten.

Bij nader inzien lijkt de stropdas van de manager eerder te krioelen met maden. Of zijn het toch meer kakkerlakken. Rode kakkerlakken, groene kakkerlakken, paarse kakkerlakken. Ik hoor zelfs het tikken van hun pootjes. Of nee, de stropdas lijkt toch meer te bewegen als een adder. Nee, een sidderaal.

'Weet u,' zegt de manager. 'Ik zie hier op uw cv dat u dichter bent. Het lijkt me verstandiger dat u zich bij uw passie houdt. Daar zult u meer voldoening uithalen en dan komt u er ook wel. Daar ben ik van overtuigd. We hebben ook genoeg aanmeldingen voor postbezorger en het is behoorlijk zwaar om met zoveel post door weer en wind te fietsen. Het spijt me, maar ik dank u voor uw tijd en wens u veel succes met uw verdere carrière.

De manager steekt een hand uit, die ik negeer.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel