De mens is de rat van de wereld

21-6-2012 13:36

Door Daniël Dee

Ik heb het vandaag eens geturfd. Tijdens mijn korte gang naar de supermarkt heb ik zeven mensen op straat zien rochelen.

Er wordt weleens beweerd dat de duif een vliegende rat is. Dat lijkt me een typisch gevalletje van projectie. De mens is zelf die rat.

De mens is een rat die zijn haar kamt, zijn tanden poetst en deodorant opspuit. Tegen de klippen op. Hij blijft stinken. De mens is een rat die de placemat en geruisloos klittenband heeft uitgevonden en die producten nog weet te verkopen ook. De mens is een rat die huilt bij levensliederen, omdat die zo treffend de pijn weten te verwoorden, waardoor het lijkt alsof die liedjes speciaal voor hem zijn geschreven. De mens is een rat die zich uit verveling voortplant en hij verveelt zich snel. De mens is een rat die zijn soortgenoten met genot de hersens inslaat als hij daar de noodzaak voor voelt. Er is altijd wel een noodzaak te vinden. Ik spuug erop.

Rubriek D-day

Daniël Dee

Daniël Dee is een Rotterdamse dichter en schrijver. Hij publiceerde diverse dichtbundels, trad onder andere op bij Lowlands en Poetry International en maakte onlangs zijn proz...

Bekijk profiel