Stop met Wordfeud-spelletjes

19-1-2013 01:49

Door Mark de Boer

Enkele aandachtspunten aangaande het aanzien van de Rotterdamse politiek in 2013

 

Een nieuw politiek jaar is aangebroken. Een bijzonder jaar voor de Rotterdamse politiek: naast de vele ingrijpende onderwerpen die dit jaar de revue zullen passeren, kijken de politieke partijen alweer vooruit naar de aankomende gemeenteraadsverkiezingen (ook al duurt dit nog ruim veertien maanden). De voormannen van de twee grootste partijen (Leefbaar Rotterdam en PvdA) staan hun positie af aan nieuw talent, hetgeen zal resulteren in weken, zo niet maanden van geruchten en misverstanden over de nieuwe opvolging. Maar als ze er dan uiteindelijk zijn kan het grote vuurwerk beginnen (de GroenLinks fractie is hier uiteraard op tegen) en het campagnegeweld losbarsten.

 

Minder profilering, meer dienstbaarheid

Burgemeester Aboutaleb wees echter tijdens zijn nieuwjaarsrede in de Rotterdamse gemeenteraad terecht op het feit dat de verantwoordelijkheden die bij het raadslidmaatschap horen blijven bestaan tot aan de dag van de verkiezingen. Tot die dag hebben alle raadsleden de morele plicht, in hun rol als volksvertegenwoordiger, om dienstbaar te zijn aan de stad. Hoewel ieder raadslid dit zal beamen is het pleidooi van onze burgervader er één om in te lijsten: minder profilering/framing en meer dienstbaarheid aan de stad. Prima toch?!

 

Bewijs ongelijk reactiepanels RTV Rijnmond

Dat zou ook wel eens goed zijn voor het aanzien van de politiek, dat tot een historisch dieptepunt lijkt te zijn gezakt in Rotterdam. We zijn graaiers, leugenaars en doen aan achterkamertjespolitiek. Althans, dat concludeer ik op basis van reacties op een doorsnee RTV Rijnmond nieuwsbericht. Ik weet dat dit niet het hele verhaal is (en vaak ook niet waar) maar het laat wel treffend zien dat de doorsnee Rotterdamse burger zijn vertrouwen in de politiek heeft opgegeven (recent of al twintig jaar geleden).

 

Meer dan 50% kiezers naar de stembus

Je kan in 2014 nog zo de verkiezingen winnen maar als de opkomst weer onder de 50% komt (47,61% bij gemeenteraadsverkiezingen in 2010, zie link) dan heeft de Rotterdamse politiek in mijn ogen de verkiezingen collectief verloren. Dan hebben we gefaald in onze rol als volksvertegenwoordigers en zijn we onvoldoende dienstbaar geweest aan de stad en wellicht teveel met onszelf bezig geweest.

Het komende politieke jaar biedt voldoende kansen om het tij te keren. Oftewel minder nadruk op de tegenstelling tussen coalitie en oppositie, maar samen optrekken voor een in alle opzichten betere en mooiere stad (over je schaduw heenstappen heet dat tegenwoordig). En natuurlijk het pleidooi van de burgemeester op ieders bureau in een prachtig lijstje naast vrouwlief en de kinderen.

 

Nog een goede tip…

De nestor van de gemeenteraad (sinds kort op twitter - @georgevangent - dus stuur hem even een berichtje, vindt hij leuk) had tijdens zijn nieuwjaarsrede ook nog een goede tip om het aanzien van de politiek wat op te krikken: stoppen met Wordfeud-spelletjes vol in het zicht van de publieke tribune. Schijnt niet zo gewaardeerd te worden door burgers die komen aanhoren of hun huis wel of niet gesloopt gaat worden. Waarvan akte.

 

 

Rubriek Coolsingel 40

Mark de Boer

Geboren Rotterdammer met een hart voor de stad. Zou het liefst iedere dag de Brienenoordbrug beklimmen voor het fantastische uitzicht. Hij bestudeert de dynamiek van het openb...

Bekijk profiel