Stadhuis, doe 'ns een stapje terug...

12-12-2012 12:50

Door Mark de Boer

Nabeschouwing van de deelgemeente-soap

 

De Rotterdamse politiek was zo vriendelijk om u mee te laten denken over de afschaffing van de deelgemeenten. Althans, de afschaffing moest u maar gewoon slikken, maar u mocht wel meedenken over een alternatief. Zeer sympathiek als u het mij vraagt. Maar u liet het erbij zitten. Bleef massaal thuis. Slechts een enkeling van u nam de moeite om uw mening te geven. En die mening was vaak ook nog eens dubieus. Aangereikte meningen door politieke partijen of doodleuk een derde alternatief deponeren kunnen wij natuurlijk niet serieus nemen. Moeten we het u dan maar gewoon niet meer vragen?

 

‘Falende’ burgerparticipatie

Ongeveer 25.000 Rotterdammers hebben hun stem uitgebracht voor het nieuwe bestuurlijke model, dit komt neer op ongeveer 5% van de stemgerechtigden. Tegenstanders van deze vorm van participatie vinden hierin voldoende reden om de burger dan voortaan maar niet meer te vragen om zijn of haar mening. U mag immers iedere vier jaar naar de stembus en alleen dat blijkt voor velen al een hele opgave (opkomst gemeenteraadsverkiezingen was in 2010 ‘slechts’ 47,61%).

 

Dit voorbeeld van ‘falende’ burgerparticipatie staat overigens niet op zichzelf. Begin dit jaar ontstond al ophef over de lage opkomst bij het Stadsinitiatief. Iets meer dan 40.000 Rotterdammers, veelal blank en hoogopgeleid, koos voor ideeën “waar de stad wat aan heeft en waar Rotterdammers blij van worden”. Een teleurstellende opkomst volgens velen.

 

Onnozele vragen

Maar hoe komt het toch dat participatie tot nu toe nog niet denderend veel oplevert? Omdat we de burger onnozele vragen stellen. Het is volstrekt onzinnig om burgers te laten kiezen tussen twee complete organisatorische modellen met alles erop en eraan terwijl de consequenties voor u geheel onbekend zijn. Dit bleek ook wel uit de vele reacties die de politieke partijen van u ontvingen. Vooral de ‘pleurt-toch-op-met-je-deelgemeenten’-knop bleek een groot gemis.

 

Vragen als ‘Zou u graag mee willen denken over zaken die spelen in uw wijk/straat?’ en ‘Hecht u er waarde aan dat u een gebiedsbestuurder persoonlijk kunt benaderen?’ zijn volgens mij veel relevanter. Dit levert wensen op van de Rotterdammer die de politici mee kunnen nemen bij de vorming van een nieuw bestuurlijk model.

 

Het kan werken

Ik schrijf burgerparticipatie dus niet af. Integendeel, maar we moeten wel realistisch blijven. Geef burgers daarom het vertrouwen om, binnen gestelde kaders, te beslissen over de eigen wijk of straat. En dus niet over die van de buren of de andere kant van de stad. Dit vraagt overigens wel om lef van politici en bestuurders…

 

Mijn stem is dan ook gegaan naar de variant Wijkparticipatie, omdat ze op het Stadhuis eens moeten leren een stapje terug te doen. 

Rubriek Coolsingel 40

Mark de Boer

Geboren Rotterdammer met een hart voor de stad. Zou het liefst iedere dag de Brienenoordbrug beklimmen voor het fantastische uitzicht. Hij bestudeert de dynamiek van het openb...

Bekijk profiel