Sms-je van superambtenaar

17-12-2012 12:15

Door Mark de Boer

Consternatie na (te) nonchalant gebruik verzendknop

 

“dag ivo, kreeg net verzoek van robert simons: heb jij nog invloed vvd hier inzake deelgemeente bestel? ze neigen naar het maximale pluche gebieds bestuurmodel ipv het frisse wijkparticipatie model. als jij nog wat kunt doen, zou mooi zijn. groet, marco”

 

Verontwaardiging alom toen bovenstaande sms van Marco Pastors, topambtenaar op Rotterdam-Zuid, aan minister Opstelten uitlekte. De voormalig  fractievoorzitter van Leefbaar vroeg zich kennelijk af of onze oud-burgemeester nog invloed had op zijn partij in Rotterdam. De VVD zou namelijk voorkeur hebben voor het model ‘gebiedsbestuur’ (lijkt het meest op bestaande situatie deelgemeenten) terwijl Leefbaar wel eens wat nieuws zou willen proberen. En of de heer Opstelten even dat laatste zou willen regelen.

 

Alles onder druk

Een heel normale vraag, zou je zeggen. Maar er kwam al snel kritiek. Rotterdamse politici vielen over elkaar heen van verontwaardiging. Pastors zou volgens sommigen zijn positie hebben misbruikt om het politieke proces te beïnvloeden, terwijl hij belooft zou hebben zich als ambtenaar niet met de politiek te bemoeien. Bestuurders van de deelgemeenten op Zuid lazen in deze sms zelfs dat Pastors de deelgemeenten niet langer meer als serieuze partners zou zien, hij had ze per slot van rekening al afgeschreven. De samenwerking en eigenlijk gewoon de gehele uitvoering van het nationaal programma Zuid zou onder druk zijn komen te staan.

 

Fascinerend eigenlijk dat dit allemaal in één sms’je past…

 

Normaalste zaak van de wereld

Het is overigens de normaalste zaak van de wereld dat (externe) partijen lobbyen om politieke besluitvorming te beïnvloeden. Afgelopen weken was het dan ook een drukte van belang in de Coolsingelse wandelgangen met vertegenwoordigers van politieke partijen, deelgemeenten, bewonersorganisaties, maatschappelijke instellingen etc. Zo ook Leefbaar Rotterdam. Die partij hoopt op een meerderheid voor het model ‘wijkparticipatie’. Het sms’je vanuit Leefbaar richting Opstelten, hoe kansloos wellicht ook, past prima binnen dit plaatje. Niks nieuws onder de zon.

 

Climax: de verzendknop

Het gaat dus, om even heel precies te zijn, uiteindelijk om het feit dat een ambtenaar op de verzendknop heeft gedrukt. En dat was misschien niet zo slim. Maar veel meer dan dat kan ik er niet van maken. Tenzij u kan bewijzen dat het anders zit, ga ik er vanuit dat raadslid Simons deze sms zelf had willen sturen maar zich op het allerlaatste moment toch enigszins bezwaard voelde. De ontvanger is nu eenmaal toch de minister van Veiligheid en Justitie. Dan maar vragen aan mijn oud-collega Pastors, zal Simons gedacht hebben, die ongetwijfeld beter contact met Opstelten heeft. Zich even niet realiserende dat dit plannetje misschien niet helemaal verstandig was gezien Pastors’ ambtelijke rol.

 

Minister Opstelten heeft, naar eigen zeggen, de sms naast zich neergelegd en in de recente commissiebehandeling werd de lobby poging afgedaan met een grap en een knipoog. Pastors heeft inmiddels van de verantwoordelijke wethouder een gele kaart gekregen en dat geeft hem voorlopig even genoeg stof tot nadenken.

 

Oftewel: klaar nu en weer terug aan het werk.

 

Donderdag 20 december neemt de Rotterdamse gemeenteraad een definitief besluit over het 'nieuwe' bestuurlijke model. Het debat begint om 10u en is live te volgen op rotterdam.raadsinformatie.nl.

Rubriek Coolsingel 40

Mark de Boer

Geboren Rotterdammer met een hart voor de stad. Zou het liefst iedere dag de Brienenoordbrug beklimmen voor het fantastische uitzicht. Hij bestudeert de dynamiek van het openb...

Bekijk profiel