Karakus verkoopt zijn ziel aan Koopdoos

19-2-2013 20:33

Door Mark de Boer

De wethouder wil het, dús komt het er

 

Vol trots en met een brede glimlach pronkt de Rotterdamse bouwwethouder in het cen-ti-me-ters dikke promotieboekwerk van Forum Rotterdam, vol prachtige platen hoe ons toekomstige Rotterdam eruit zou kunnen zien met dit ‘revolutionaire plan (van de zogenaamde ‘starchitect’ Rem Kolhaas) voor een nieuwe, innovatieve en multifunctionele winkel-, woon-, kantoor- en cultuurbestemming aan de Coolsingel in het hart van de Rotterdamse binnenstad.’ Een hele mond vol, maar in de kern komt het er op neer dat wethouder Karakus zijn ziel heeft verkocht aan een Koopdoos.

 

Holle retoriek

Als we de voorgeschotelde holle retoriek mogen geloven, komen de toeristen van heinde en ver (met uitpuilende beurzen) onze binnenstad bestormen zodra het winkelwalhalla gereed is. De jarenlange hand op de knip was het wachten waard, eindelijk kunnen we deel zijn van de revolutie op winkelgebied: de fysieke winkel. Een heleboel bij elkaar. Soort van een winkelcentrum. Zoals die bij u om de hoek inderdaad.

 

Geen integrale visie

Maar vooruit, laat ik het spel meespelen. Ik geloof best dat Forum Rotterdam met haar toevoeging van 19.000 m2 extra winkeloppervlakte een succes kan worden. Gezien de locatie en de multifunctionele bestemming kan ik mij goed voorstellen dat retailers interesse hebben in een stukje icoon van Rem Kolhaas (de exorbitante m2 prijzen even buiten beschouwing gelaten). Maar waar komen deze winkels vandaan? Zitten we te wachten op nog een Blokker en nog een Kruidvat in de binnenstad? Winkeliers in de binnenstad hebben bijvoorbeeld al een wanhopige brief gekregen van de investeerder; of ze niet willen verhuizen naar Forum. Is dat waar we op zitten te verwachten? Massale winkelverhuizingen? Wellicht overdrijf ik hiermee, maar mijn punt blijft staan: de externe effecten van deze ontwikkeling, op de rest van de binnenstad, zijn ons geheel onbekend en het ontbreekt hier dan ook aan een integrale visie.

 

PvdA-er van de private ontwikkeling

Het is dan ook hoogst opmerkelijk dat PvdA-wethouder Karakus zich profileert als ambassadeur van deze private ontwikkeling, waarvan we geen garanties kunnen geven dat we hier over vijf jaar niet ongelooflijk veel spijt van gaan krijgen. Het kan best zijn dat omliggende winkelstraten worden leeggezogen. Misschien ook wel niet. We weten het domweg gewoon niet. Van een stadsbestuurder mag je dan toch verwachten dat hij zich opstelt als beschermheer van de gehele Rotterdamse binnenstad en zich primair het waarborgen van de kwaliteit ten doel stelt? Oftewel; denken vanuit kwalitatief beheer in plaats van blindstaren op groeitargets en nieuwbouwontwikkelingen. Maar misschien is dat laatste wel het probleem van wethouders; aan het einde van hun ambtstermijn willen ze diep in hun hart toch nog graag een lintje doorknippen.

 

De wethouder wil het, dus het komt er. 

Rubriek Coolsingel 40

Mark de Boer

Geboren Rotterdammer met een hart voor de stad. Zou het liefst iedere dag de Brienenoordbrug beklimmen voor het fantastische uitzicht. Hij bestudeert de dynamiek van het openb...

Bekijk profiel