Even 'scoren' op Twitter... not!

12-3-2013 13:32

Door Mark de Boer

Over Twitterdiscussies tussen raadsleden en digikansen voor de lokale politiek

 

Het was vorige week voorjaarsreces (nee, dat is geen vakantie) op het Rotterdamse stadhuis en dat was goed te merken. Binnen enkele uren vertoonden onze doorgewinterde digi-debaters al de nodige afkickverschijnselen, die ze vervolgens botvierden op hun nietsvermoedende volgers op Twitter: door gelopen debatten nog eens dunnetjes, maar nu zonder enige vorm van nuance (want dat is een beetje het probleem van twitter), over te doen.

 

Oude koeien…

Zo vonden diverse politici het nodig om de coalitieonderhandelingen van drie jaar geleden nog eens grondig te evalueren. Na de prikkelende opmerking van de VVD-fractievoorzitter dat PvdA en Leefbaar verwisselbare eenheden zouden zijn (in de zin dat de stad er met Leefbaar aan het roer exact hetzelfde uit zou hebben gezien) begon de campagnemolen van Leefbaar op volle toeren te draaien. “Als dit VVD mening is, dan is uitsluiten Leefbaar Rotterdam bij coalitiebesprekingen nog bizarder dan het al was.”, reageerde de Leefbaar campagneleider, wat vervolgens genoeg stof gaf voor een (geheel nutteloze) Twitterdiscussie tot in de late uurtjes.

 

De late avonduren lenen zich overigens ook uitstekend voor het uitwisselen van bezuinigingsideeën op Twitter. Dat is vast symbolisch bedoeld, aangezien het voor de revue passerende instellingen/doelgroepen soms spreekwoordelijk ‘vijf voor twaalf’ is. Maar in de recesweek geen actuele voorstellen, dus hoog tijd om oude koeien uit de sloot te halen, zo moet men gedacht hebben. Door een andere partij bijvoorbeeld te verwijten miljoenen belastinggeld te hebben verkwanseld aan een jongerenjaar (in 2009 nota bene), dat helpt tenminste de discussie lekker op gang! In luttele seconden vliegen onderwerpen als ‘Ouderen’ (met hun gratis OV), ‘Poppodia’ en ‘Duurzame Ambities’ kriskras door de lucht in de Twitter-arena. Gelukkig hebben we dan (sinds kort) voor de nodige rectificaties en verhelderende stemverhoudingen onze eigen nestor op Twitter, maar zelfs die kan niet voorkomen dat de raadsleden zichzelf soms volkomen verliezen op het sociale medium.

 

Complimenten voor De Havenloods

Is het dan echt allemaal kommer en kwel? Welnee, Twitter is een prachtig medium voor politici en daar maken ze op het Rotterdamse stadhuis dan ook dankbaar gebruik van. Je moet met je Twittergeweld alleen niet verwachten flink te gaan ‘scoren’ bij je publiek. De ervaring leert dat politieke statements (los of in een discussie) op Twitter kunnen rekenen op een paar retweets en instemmend geknik uit de categorie ‘partijtijgers’ en voor de rest op een hele lading kritische noten van Rotterdammers die ‘het politici de hele dag het vuur na aan de schenen leggen’ tot hobby hebben gemaakt en collegaraadsleden, die altijd wel in zijn voor een potje nodeloos polariseren. Of al dit getwitter het politieke/publieke debat ten goede komt (en of het überhaupt zin heeft), valt sterk te betwijfelen. Nog veel te vaak zit het digitale debat tegen de grens van 140-tekens aan te hikken om vervolgens te vervallen in het zwaaien met korte ongenuanceerde uitspraken en flarden inside informatie, waarbij de doorsnee Rotterdammer halverwege allang is afgehaakt.

 

En dat is jammer. Want social media bieden politici talloze mogelijkheden om bewoners van de stad te betrekken bij het politieke debat of in ieder geval het zichtbaar maken daarvan. En dat laatste is wat mij betreft hard nodig; de publieke tribune van de raadszaal is veelal leeg en van het handjevol mensen dat online meeluistert met de raadsvergaderingen, hoeven we het niet te hebben. Alle lof dan ook voor bijvoorbeeld journalisten van de Havenloods die van diverse raadsvergaderingen een live twitterverslag hebben bijgehouden (ik wil ze bij deze aanmoedigen dit vooral weer op te pakken) en op deze manier, buiten de paar gebruikelijke quotes in de krant, het werk van de Rotterdamse gemeenteraad zichtbaar maken richting het grote publiek (liefst zo objectief en compleet mogelijk). In mijn ogen is dat cruciaal voor het behoud van dat kleine beetje vertrouwen dat Rotterdammers nog hebben in hun stadhuis.

 

Wees een ambassadeur

De leden van de gemeenteraad zouden er dan ook goed aan doen zich op Twitter primair te presenteren als ambassadeurs van de stad en hun publieke functie, in plaats van het zoeken naar politiek-gewin in voor velen onbegrijpelijke en polariserende Twitter-discussies. En dit is niet zozeer een verwijt aan het adres van Twitterende politici, maar eerder een constatering dat de (lokale) politiek te veel kansen op Twitter laat liggen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

De Rotterdamse politiek op de voet volgen? Dan kunt u niet voorbijgaan aan de volgende actieve twitteraars op het stadhuis:

 

 

En zelf hoop ik u via @m_de_boer op de hoogte te houden van de vreemde gewoonten op het stadhuis, de stemmen in de wandelgangen en natuurlijk de politieke actualiteiten.

Rubriek Coolsingel 40

Mark de Boer

Geboren Rotterdammer met een hart voor de stad. Zou het liefst iedere dag de Brienenoordbrug beklimmen voor het fantastische uitzicht. Hij bestudeert de dynamiek van het openb...

Bekijk profiel