De woontoeter in Prinsenland komt er tóch...

18-2-2013 20:37

Door Mark de Boer

De beste bedoelingen leveren verdeeldheid onder politici en boosheid onder bewoners op 

 

De bewoners van de Rotterdamse wijk Prinsenland zijn boos. Boos op de gemeenteraad die afgelopen donderdag groen licht gaf voor de bouw van een 65 meter hoge ordinaire woontoeter in het Prinsenpark. Dit terwijl jarenlang richting bewoners is gecommuniceerd dat er niet meer getornd zou worden aan het park, het groene hart van de wijk. Dit is zelfs lange tijd het argument geweest om niet of nauwelijks meer te investeren in de groenvoorzieningen van omliggende buurten, men had per slot van rekening het park naast de deur…

 

We zijn het eigenlijk met u eens…

Hoewel de woontoren voor senioren helemaal aan de rand van het park komt, wordt in de beleving van bewoners flink getornd aan de o zo belangrijke groenvoorziening van Prinsenland. Het gekke is alleen: vrijwel alle raadsleden en bestuurders vinden dit eigenlijk zelf ook. De meesten zullen erkennen dat dit, op z’n zachtst gezegd, niet de meest handige plek is voor een woontoren en misschien wel (voor de durfal) een ‘onwenselijke ontwikkeling’. En toch komt de toren er.

 

Het debat ging namelijk niet zozeer over de toren an sich, maar vooral over de deal tussen deelgemeente Prins Alexander en Woonstad Rotterdam, tot stand gekomen in donkere parkeergarages met grote bruine enveloppen. Uitkomst: Woonstad wil wel enkele miljoenen investeren in een multifunctionele accommodatie (inclusief een nieuw Alexanderbad, en ja dat is nodig) in ruil voor een woontoeter in het park.

 

Het beste voor de wijk!

Een prima deal zou je zeggen. De meeste raadsleden vonden dit ook en stemden daarom voor de ontwikkeling. Dit alles uiteraard in de veronderstelling dat dit het beste is voor de wijk. Natuurlijk is die toren in het park vervelend voor de huidige bewoners, maar die begrijpen vast wel dat het ook belangrijk is om de voorzieningen op peil te houden. De deelgemeente heeft hier onvoldoende middelen voor terwijl Woonstad klaarstaat met een zak geld. Oftewel, een kans die we moeten aangrijpen!

De rest van de raadsleden koos tegen de ontwikkeling. Ook zij in de veronderstelling dat dit het beste is voor de wijk. Natuurlijk hadden ze ook graag miljoenen gestoken in de voorzieningen maar uiteraard niet ten koste van de belangrijkste groenvoorziening van Prinsenland. Per slot van rekening is de woontoren helemaal niet noodzakelijk en al helemaal niet op deze locatie.

 

Het dilemma van #raad010…

Deze casus laat het dilemma zien waar raadsleden en bestuurders dagelijks voor staan, namelijk de continue afweging tussen directe volksvertegenwoordiging (de wens van de bewoners was geen nieuwe torens in het park) of kiezen voor het, in hun ogen, algemene belang (goede voorzieningen in de wijk). Ieder met de beste bedoelingen maar een tegenovergesteld resultaat. En dit is goed om te onthouden als voor- of tegenstemmers weer eens worden weggezet: op het stadhuis zet iedereen zich op geheel eigen wijze keihard in voor Rotterdam!

 

 

Rubriek Coolsingel 40

Mark de Boer

Geboren Rotterdammer met een hart voor de stad. Zou het liefst iedere dag de Brienenoordbrug beklimmen voor het fantastische uitzicht. Hij bestudeert de dynamiek van het openb...

Bekijk profiel