De kracht van Rotterdammers

7-12-2012 00:15

Door Mark de Boer

Econoom Ariely zet waterflesjes neer in Amsterdam & Rotterdam...

 

Toen ik nog met de auto op vakantie ging, keek ik de hele terugreis uit naar dat ene magische Brienenoord-moment. Naar dat ‘thuis’ gevoel als de langgerekte skyline aan de horizon opdoemt. Enkele seconden lang deel je deze trotse ervaring met je mede automobilisten om vervolgens weer af te dalen, de stad in. Rotterdammers zijn buitengewoon trots op hun stad. En terecht.

 

Ook aan de Coolsingel zijn ze trots op de stad. Trots op de kracht van Rotterdammers. Al blijkt deze zogenaamde kracht lastig definieerbaar, desalniettemin wordt de leus overdadig toegepast. Zo waren dertig parlementariërs onlangs tijdens een werkbezoek aan Rotterdam diep onder de indruk van de kracht van Rotterdammers, zo twitterde onze locoburgemeester. Maar waarom? Omdat we zo hard werken? Hier zijn we volgens mij niet uniek in. De enorme ondernemersdrift in de stad? Heeft Rotterdam geen monopolie op. Of is het dan toch de zee aan bouwkranen en een nieuw Centraal Station dat ons zo trots maakt? Op zich flinke mijlpalen, maar ze zeggen verder niks over de kracht van Rotterdammers. Althans, ik draag hier persoonlijk niet veel aan bij.

 

Toch opmerkelijk dat we onze stad verkopen als 'Manhattan aan de Maas' en met leuzen als 'World Port World City' terwijl het helemaal niks zegt over de ‘kracht’ van de gewone Rotterdammer, over u en ik.

 

Maar wat is dan wel de kracht van Rotterdammers? Eerlijkheid. Althans, wanneer we de Amerikaanse gedragseconoom Dan Ariely mogen geloven. Hij zette in zowel Rotterdam als Amsterdam onbemande kraampjes neer met waterflesjes voor een euro. De kraam was onbemand, men moest zelf de euro in een bakje doen (ik heb mij laten vertellen dat dit buiten de stad de gewoonste zaak van de wereld is). En wat blijkt? In tegenstelling tot die creatievelingen in de hoofdstad betalen we in Rotterdam gewoon netjes voor een flesje water. Nú ben ik pas trots op mijn Rotterdam.

 

Ik daag u overigens uit om het experiment van Ariely met waardevollere items te herhalen. Vrees niet, de kracht van Rotterdam is eerlijkheid.

Rubriek Coolsingel 40

Mark de Boer

Geboren Rotterdammer met een hart voor de stad. Zou het liefst iedere dag de Brienenoordbrug beklimmen voor het fantastische uitzicht. Hij bestudeert de dynamiek van het openb...

Bekijk profiel