Ga 'ns naar de markt (brief 1)

14-9-2012 09:52

Door Boudewijn Pothoven

Geachte heer Aboutaleb,

 

Een brief. Van mij, voor u. Ik zal u even uitleggen hoe dat zit.

 

De afgelopen vijftien jaar heeft mijn schoolgaande, studerende en tegenwoordig werkende leven zich afgespeeld in Rotterdam, de stad waar ik 27 jaar geleden ben geboren. Zodoende gaat Rotterdam me aan het hart, en heb ik een mening over veel dingen die hier gebeuren.

 

De gemeente heeft vast allerlei formulieren die ik kan invullen, of telefoonlijnen die ik kan bellen om al mijn klachten en complimenten wereldkundig te maken, maar de kans dat deze u dan bereiken, lijkt mij nihil. En als je iets teweeg wilt brengen, moet je nu eenmaal niet de receptioniste hebben, maar de grote baas. Die is uiteindelijk verantwoordelijk voor de hele tent, en kan dus overal op worden aangesproken. Dus ik dacht: ik ga brieven schrijven aan de burgemeester.

Ik zou u natuurlijk kunnen aanspreken als ik u op zaterdag tegen kom in de Albert Heijn aan de Oudedijk, maar dat voelt dan weer een beetje als inbreuk op uw privacy. Doe ik liever niet. Wel prettig dat die Oudedijk na een jaar van ellende weer een beetje begaanbaar is, hè?

 

Ik wilde beginnen met een tip. Ik kan niet zo goed inschatten hoe druk het leven van een burgemeester is, maar u moet – in plaats van de AH op de Oudedijk – ook echt eens naar de markt op de Binnenrotte. Gewoon een zaterdagmiddagje bij Blaak rondhangen. Hoewel het daar op het eerste oog vooral druk en rommelig en kut is, is dat namelijk reuzeleuk. Dit weekend zag ik er een vrouw met een kinderwagen met een hondje erin. Terwijl ik me daarover stond te verbazen (ik kan me erg verbazen over hondenbezitters) haalde ze een mes uit de kinderwagen om in de reflectie daarvan te kijken of er geen lippenstift op haar tanden zat. Nadat ze had geconstateerd dat dat niet het geval was, verdween het mes weer in de plooien van de kinderwagen, en vervolgde ze haar wandeling. Waar dit soort mensen vandaan komt, weet ik niet precies, maar waar ze naartoe gaan wel: de markt. Ga er dus vooral eens een kijkje nemen, want je kijkt je ogen uit. Daarbij kun je er bovendien nog een stuk lekkerder eten kopen dan bij de Appie ook.

 

Veel plezier!

 

Groet,

Boudewijn.

Rubriek Beste Ahmed...

Boudewijn Pothoven

Boudewijn Pothoven (Rotterdam, 1984) studeerde Geschiedenis en Media&Journalistiek aan de EUR. Doordeweeks schrijft hij boeken en in het weekend brieven. Tot zijn interesses be...

Bekijk profiel