Een mooie test voor uw Rotterdam-hart (brief 2)

21-9-2012 18:32

Door Boudewijn Pothoven

Onze burgemeester heeft de zegen van Rutte

 

Geachte heer Aboutaleb,

 

Gefeliciteerd met de comeback van de PvdA. Uw partij heeft blijkbaar een overtuigende campagne gevoerd. Heeft u daar eigenlijk ook aan meegedaan, of bent u als burgemeester ook in campagnetijd neutraal? Zou ik eigenlijk wel zo netjes vinden. Een burgemeester hoort er te zijn voor zijn stadsgenoten, niet alleen voor zijn partijgenoten. Desalniettemin zal het u goed doen om te horen dat de PvdA wederom de partij is die op het grootste aantal Rotterdamse stemmen kon rekenen. Nu is het op zich geen nieuws dat de grote steden uw partij gunstig gezind zijn, maar 32 procent is toch een hoop.

 

Tijdens een van de vele debatten in de aanloop naar de verkiezingen, viel uw naam. Opvallend genoeg was het niet PvdA-leider Diederik Samsom, maar VVD’er Mark Rutte die u aanhaalde. Hij noemde u ‘een voorbeeld van hoe je je de Nederlandse maatschappij in vecht’. Nou lijkt het me wat flauw om Marokkanen voor te houden dat ze pas succesvol geïntegreerd zijn als ze het tot burgemeester schoppen, maar mocht u nog aan uzelf hebben getwijfeld: u heeft de zegen van de premier. Das toch lekker.

 

Rutte’s opmerking blijft wel een beetje in mijn hoofd hangen. Zou het echt zomaar een complimentje geweest zijn, of stond hij daar live op televisie gewoon politiek met u te flirten? Het is een kwestie van weken voordat bekend wordt dat de VVD en de PvdA daadwerkelijk samen gaan regeren. Dan moeten er baantjes worden verdeeld. Wat nou als Rutte en Samsom u vragen om staatssecretaris of minister te worden? Wat doet u dan? Slaat u de deur van het stadhuis dezelfde dag nog achter u dicht, om nooit meer terug te komen? Of bedankt u vriendelijk voor de eer en blijft u de Coolsingel trouw?

 

Eerlijk gezegd hoop ik echt dat ze u gaan vragen – en dat het ook bekend wordt dat ze dat hebben gedaan. Het zou namelijk een mooie test zijn voor uw Rotterdam-hart. Als u inderdaad direct opstapt, hadden we inderdaad het verstandshuwelijk dat ik vermoed dat we hebben. We zullen u dan missen als Gertjan Verbeek bij Feyenoord. Als u een baantje in Den Haag echter naast u neer zou leggen, is dat een impliciete liefdesverklaring aan ons – de Rotterdammers. In dat geval zullen we u op onze schouders de stad door dragen en van u houden als nooit te voren.

Het kan eigenlijk niet verkeerd gaan; iedereen wordt er, hoe dan ook, beter van. Het is nu dus afwachten geblazen en hopen dat ervaringsdeskundige Rutte inderdaad met u stond te flirten. Laat u het even horen als hij u gebeld heeft?

 

Groeten,

Boudewijn

Rubriek Beste Ahmed...

Boudewijn Pothoven

Boudewijn Pothoven (Rotterdam, 1984) studeerde Geschiedenis en Media&Journalistiek aan de EUR. Doordeweeks schrijft hij boeken en in het weekend brieven. Tot zijn interesses be...

Bekijk profiel