Allesbehalve 'n luchtkasteel, kan dat? (brief 3)

11-10-2012 10:39

Door Boudewijn Pothoven

Open brief over het voorkomen van een rampscenario

 

Beste Ahmed,

 

Er moet een Nieuwe Kuip komen. Of een Gerenoveerde Kuip. Een Drijvende Kuip. Een Kuip op Varkenoord. De Kuipen vliegen je om de oren de laatste tijd. De één zegt dat de Kuip binnenkort door zijn metalen hoeven zal zakken, terwijl een ander zegt dat hij niet alleen nog jaren mee kan, maar ook nog een extra ring kan dragen. Niemand weet precies hoe het zit, maar iedereen heeft een duidelijke voorkeur. Het is de verbouwers tegen de nieuwbouwers. Ik zit in geen van beide kampen, want volgens mij zijn alle plannen even megalomaan.

 

Neem het aantal zitplaatsen. In plaats van de huidige 51.000 moeten er volgens alle plannen ergens tussen de 65.000 en 85.000 stoeltjes in het nieuwe stadion komen. Dat vind ik nogal wat. Want wie gaan er op al die stoeltjes zitten dan? Het is niet dat er nu bij iedere thuiswedstrijd 15 tot 35 duizend mensen op de stoep staan die ook graag naar binnen hadden gewild - tóch? Je kunt nóg zo’n mooi stadion bouwen, maar als het altijd maar voor de helft gevuld is, wordt het natuurlijk nooit sfeervol.

 

Eén aspect van alle plannen dat, geheel in z'n uppie, al duidt op megalomanie, zijn de begrotingen van honderden miljoenen euro’s waarover wordt gesproken. De laatste keer dat ik keek had Feyenoord geen cent te makken. Ik dacht ook niet dat we Pellè hadden gehaald omdat hij zo lekker doelgericht is, maar gewoon omdat we écht helemaal niemand anders konden vinden die voor een appel en een ei naar Rotterdam wilde komen.

 

Groter, duurder, sfeervoller, skyboxeriger, historisch verantwoorder of juist moderner. Het is vast allemaal goed bedoeld, maar niemand lijkt zich af te vragen of het wel wenselijk is om ons wéér in de financiële ellende storten omwille van een stadion dat we niet gevuld krijgen. We zijn er net weer een beetje bovenop! Om al dat geld op tafel te krijgen, zal er vroeg of laat dus worden aangeklopt bij de gemeente. Zonder uw handtekening gebeurt er helemaal niets op Zuid.

 

En dat is nou precies waarom ik u schrijf. Ik verwijt u wel eens kille afstandelijkheid, maar die komt in dit geval juist erg goed van pas. Wilt u alstublieft alle emotie buiten beschouwing laten en héél kritisch naar alle plannen kijken? Wilt u iedere euro en ieder stoeltje ter discussie stellen? Verbouwen of nieuwbouwen maakt me niets uit, als het maar realistisch, praktisch en zonder te veel poespas is. We willen een stadion, geen luchtkasteel. We zijn toch zeker Rotterdammers, of niet dan?

 

Groeten,

Boudewijn

Rubriek Beste Ahmed...

Boudewijn Pothoven

Boudewijn Pothoven (Rotterdam, 1984) studeerde Geschiedenis en Media&Journalistiek aan de EUR. Doordeweeks schrijft hij boeken en in het weekend brieven. Tot zijn interesses be...

Bekijk profiel