Omleiding in de Kunsthal

21-5-2015 21:00

Door Ramon de Groot

Ramon bezoekt een James Bond-tentoonstelling, die pas écht in waarde toeneemt omdat het publiek, wegens drukte, langs het werk van de Oostenrijkse intellectueel Rudolf Steiner wordt gevoerd

 

Pas geleden zag ik op de televisie hoe Bond-vertolker Daniel Craig door VN-baas Ban Ki-moon werd benoemd tot anti-landmijnen ambassadeur. Maar in Rotterdam kunnen we er qua vreemde combinaties ook wat van. Wie een tijdje terug in de Kunsthal is geweest, heeft zich kunnen vermaken met een interessante mengeling van spionage en occulte wetenschap. Met dat laatste bedoel ik niet alleen de uitvingen van Q, de Willy Wortel uit de James Bond-reeks, maar ook het werk van Rudolf Steiner. Want ja, er was naast onze Vesper Martini slurpende spion, ook ruimte om in de geest van Steiner, ‘te worden wie je bent’.

 

De aandacht voor de grijze Aston Martin uit 'Goldfinger' is enorm. En dan zijn we nog niet eens binnen. Ineens vraag ik me af waarom Bond altijd in van die opvallende auto’s rijdt. Het is toch juist de bedoeling dat hij low-profile zijn werk kan doen. Jammer ook voor Steiner in dit geval, want de drommen postcodeloterijwinnaars lijken vooral geïnteresseerd in de overdadige filmcultuur. Niet gek natuurlijk, want de parallellen met het reeds bekende zijn snel getrokken. Als door Talpa ooit een polderbond wordt geproduceerd, eet ik de hoed van Oddjob op,  wanneer Winston Gerstenogiets en Gaston ‘goedenavond’ Starreveld niet voor de rollen van respectievelijk Bond en Blofeld worden gecast.

 

Het is zo druk dat de rijen Bond-bezoekers, in een lus via Steiner, moeten worden omgeleid. Door deze organisatorische scherts misten velen niet: legio meubelen, maquettes en bouwtekeningen, bedacht door, of geïnspireerd op het gedachtegoed van de maestro. Om een beeld te geven van dat gedachtegoed, was het volledige oeuvre van meneer opgestapeld. Een indrukwekkende toren van ruim tweehonderd werken. Of, zoals een vrouw van vijftig in het voorbijgaan opmerkte: ‘Die gozer heeft meer geschreven, dan ik gelezen.’ Behalve deze reflectieve plaatsbepaling ten opzichte van Rudolf Steiner, waren er ook kritische noten. Een man, eveneens vijftig, assumeerde dat iemand met zoveel titels op zijn naam ‘duidelijk een probleem heeft met het maken van zijn punt.’ Direct gevolgd door de bewijsvoering. ‘Anders hoef je toch niet zoveel boeken te schrijven?’

 

Tot zover Steiner. Welkom Bond. Meer dan vijf decennia aan snufjes en aardigheid passeert de revue, waaronder bikini’s en zwembroeken (waar Sean Connery’s behaarde reet hoogstpersoonlijk in heeft vertoefd). Ook het gouden pistool, de kogelsigaretten, en andere door product placement zorgvuldig in beeld gebrachte items, komen ruimschoots aan bod.

 

 Veel bekijks trekt de filmkleding. ‘Het blijft toch mooi zo’n witte smoking. Dat zou ik ook wel willen. Zie je me al gaan?’ De man in het paarse regenjack heeft niet veel tijd om bij zijn gedachten weg te zwijmelen. Zijn vrouw, of wat ervoor doorgaat: ‘Dan zou ik eerst maar eens tien kilo afvallen. Anders krijg je niet eens de knopen dicht, zo’n buik heb je. Zo’n wit pak is trouwens niks voor jou. Je ziet er alles op.’ Nee, dat wordt geen tomatensoep met Kerst.

 

Mijn oog valt op de kilt als gedragen in ‘On her majestys secret service’. Eigenlijk gek dat George Lazenby door het publiek nooit is omarmd. Juist hij ziet er, met zijn onkreukbare bakkes, het meest uit als een échte filmster (en dubbelganger van Perry Como). Toch haalt hij tijdens de verkiezing voor beste Bond altijd maar één stem. Dat komt omdat zijn eigen vrouw stiekem op Timothy Dalton stemt. Hoe het ook zij. Er is rond een nieuwe Bond altijd gedoe. In de museumshop klaagt iemand over het drinken van bier in de nieuwste film. De sukkel heeft zelf duidelijk nooit een Martini-cocktail gedronken.

 

Bah.

 

Afbeelding / www.d66rotterdam.nl

Rubriek Afgeluisterde gesprekken

Ramon de Groot

Ramon de Groot (1984) groeide op in Hellevoetsluis, rondde een studie af op de Erasmus-universiteit nadat hij succesvol een HBO-opleiding Journalistiek had doorlopen.   Hij ...

Bekijk profiel