'Je kunt het ook van me stelen, dan kost het helemaal niets'

9-5-2014 11:51

Door Ramon de Groot

Ramon luistert Rotterdammers af, deel 2

 

26 april 2014. Als ik rond de klok van negen de Heemraadsingel oprijd is het zo stil dat ik me zorgen maak. Dat het in Rotterdam wemelt van de lelijke uitslapers was me al bekend, maar toch niet tijdens de koninklijke vrijmarkt?! Snel wordt duidelijk waarom de handelsgeest voorlopig nog even in de fles zit. Volgepakte auto’s die vanaf de Binnenweg de singel willen opdraaien worden door een legertje stadswachten tegengehouden. Het verkeer richting metrostation Coolhaven staat compleet vast. Een man die klaarblijkelijk eerder ter plaatse was dan de handhavers breekt, gesmoord mokkend in een vreemde taal, zijn omvangrijke kraam af.

 

Een andere teleurgestelde verkoper stapt uit om verhaal te halen: 'Waarom mogen we hier niet staan, meneer?' Een stadswacht van middelbare leeftijd heeft besloten dat het afschuiven van problemen vandaag de beste strategie is. 'Sorry meneer, er is vanuit de gebiedscommissie Delfshaven besloten dat er aan de Heemraadsingel geen verkoop mag plaatsvinden.' Gebiedscommissies, wat waren dat ook alweer? Ineens herinner ik me een stelling op stemwijzer.nl in de trant van: De gebiedscommissies moeten worden afgeschaft.

 

Ik weet niet wat mijn standpunt destijds was, maar ik ben het er momenteel, samen met de uitgestapte man, volledig mee eens. 'En vorig jaar mocht het nog wel van die commissie, en nu ineens niet meer? Lekker beleid is dat.' Stadswacht: 'Dat kan meneer, ieder jaar kunnen ze dat soort dingen aanpassen. Wat dit jaar mag, is misschien volgend jaar weer verboden, of andersom.' Bestuurskundig geen speld tussen te krijgen. Goed werk! Nu alleen nog even zeggen dat het verstandig is om de besluiten van gebiedscommissies goed in de gaten te houden. Jammer. Gemiste kans.

 

Een getinte vrouw met een omvangrijk hoofddeksel wil ook iets weten. 'Meneer, het is vandaag toch gratis parkeren, niet? En als we hier niet mogen staan, waar kan ik mijn spullen voor de verkoop dan wél kwijt?' Stadswacht: 'Het is vandaag zaterdag, mevrouw. U moet gewoon een kaartje kopen. Helaas. U mag een plekje zoeken op het plein achter de hekken.' Hij wijst richting het Heemraadplein.

 

Het betegelde deel van het plein lijkt van een afstand net één grote kraam. Vrijwel alle mogelijke ruimte is met doek of zijl overtrokken. Een comfortabele looproute voor potentiële kopers, lijkt volledig ondergeschikt aan de vraag naar vierkante meters van de verkopers. Alleen op het lastig te bereiken gras is nog wat ruimte om de meegebrachte waar uit te stallen.

 

Als je niet zou weten dat het koningsdag is, zou je denken dat de reguliere tweewekelijkse snuffelmarkt in volle gang is. Van funshoppen in een royalistische sfeer is weinig sprake. Het is vooral de utilitaire koopjesjager die hier zijn hart op kan halen. Voor de Oostblokkers met hun sanitair en ijzerwaren is deze dag 'business as usual'. Ik vraag me af hoeveel de WC-pot met bijpassend beige fonteintje moet opbrengen.

 

Ineens valt me een stel op dat een kraam drijft met overwegend koloniale waar. Subtiel gekleed in het oranje ontbreekt het ze, met een taartje en een bittertje in de hand aan niets. Een wat oudere man heeft wel interesse in een van de stukken. 'Dat komt uit Thailand. Zeer fijn houtsnijwerk. Heeft heel veel geld gekost. Voor tien euro mag u het hebben.' De man loopt bij het horen van de prijs meteen weg. Precies zoals een Nederlandse toerist dat in Thailand doet, om de prijs naar beneden te krijgen. De truc lijkt te werken. 'Wat had je zelf in gedachten dan?' Koper:  'Een Euro.' Verkoper: 'Je kunt het ook van me stelen, dan kost het helemaal niets.' Het is duidelijk nog vroeg op de dag.

 

Als ik later op de middag terugkom, de eerste gaten zijn gevallen, is ook het oranje stel vertrokken. Waar hun kraam stond, staat nu een kartonnen doos met wat achtergelaten spullen. Twee wajang-achtige poppen, en wat grof beschilderde onderzetters. Het is toch jammer dat ik ze niet eerder heb zien vertrekken. Het kan je zomaar wat Thais houtsnijwerk opleveren.

 

Afbeelding / Ramon de Groot

Rubriek Afgeluisterde gesprekken

Ramon de Groot

Ramon de Groot (1984) groeide op in Hellevoetsluis, rondde een studie af op de Erasmus-universiteit nadat hij succesvol een HBO-opleiding Journalistiek had doorlopen.   Hij ...

Bekijk profiel