'Wat de FUCK is die stank?'

4-7-2012 10:29

Door René van Leeuwen

DEEL 1
 
Toch een beetje zenuwachtig, zo die eerste keer. Achter de coördinator van Humanitas aan, de trap op. Vier hoog, flatje in Katendrecht. Aanbellen, deur open. Snif snif… Wat…? Wat de FUCK is die stank? Mijn god. “Ja sorry, ik moet het terrarium weer eens schoonmaken”. Nee, je meent ‘t. Tering. Achterin de kamer zweven twee schildpadjes door hun eigen stront in inktzwart water. Naast de bak staat het voer, een open blikje zuur-meurende ansjovis.
 
Maar goed. Dan maar maar door je mond ademen. We maken kennis. Ze is ergens in de dertig, sinds een paar jaar in Nederland. Alleenstaand, twee kinderen, werkloos. De vader is nergens te bekennen. Zus vermoord. Zelf nogal in de war. En tja, dan maak je de post niet meer open. Rekeningen betaal je niet meer, alles blijft liggen. 
 
Zware omstandigheden… Is dat een excuus…? Twijfel, peins. ‘Geen waarde-oordeel geven, zeiden ze op de cursus. Hou ‘t voor je’.
 
De schade? Tienduizenden euro schuld. Overal en bij iedereen. De enige uitweg? Schuldhulpverlening. Drie jaar lang leven op het absolute minimum. Drie jaar lang complete discipline in je uitgaven. Dat wordt lastig.
 
Laten we beginnen met het ordenen van de stapels post. Letterlijk dozen en tassen vol.
 
Kijk, daar ligt een envelop van pabo.nl, voor een leuk speeltje van 120e, net besteld. Was toch op afbetaling.  

Rubriek Achter de voordeur

René van Leeuwen

Bijna afgestudeerd (organisatie-)socioloog, freelance journalist, columnist Volkskrant.nl, vrijwilliger Humanitas, Rotterdammer, algemene criticaster van alles AKA 'grumpy-dude', d...

Bekijk profiel