Stagiair op de Kop van Zuid

28-9-2012 00:21

Door YMR

'Waar lééft 't wel...?' 

 

Een nieuwe stagiair op kantoor. Geboren en getogen in Oost-Duitsland. Gewoond en gewerkt in Dubai, Zwitserland, London. Voor 't eerst in Rotterdam.

 

Op zondag gearriveerd, op maandag gelijk fulltime bij ons aan 't werk. De eerste nacht ge-couchsurfed, maar op de valreep een woning gevonden en gelijk verhuisd. Waar? Laan op Zuid, in één van de nieuwe appartementengebouwen daar.

 

Wat vindt ze van Rotterdam? Ze is verbaasd over haar nieuwe woonomgeving. 't Zag er zo leeg uit. Toen ze de woning ging bekijken, dacht ze dat ze verkeerd zat; het leek alsof er niemand woonde en 't hele pand leeg stond. Eigenlijk leek 't ook meer op een kantoorgebouw.

 

De 'plint' van 't gebouw, bedoeld voor allerlei handige functies en winkels voor de lokale bevolking, staat helemaal leeg - te duur? geen markt? geen ondernemers te vinden? Geen idee, maar triest oogt 't wel.

 

De kop van Zuid is allang in ontwikkeling en continu décor van bouwkranen, veranderingen in de skyline en nieuwe functies en ontwikkelingen. Het is een ontwikkeling van de lange termijn en de lange adem - maar wat doe je daar als je er voor twee maanden als stagiair terechtkomt?

 

Alle cliché's ten spijt (ze is tenslotte Duits) heeft ze nog geen fiets, dus iedere dag gaat ze 'n stukje wandelen of joggen; op onderzoek uit in de buurt. En iedere dag krijgen wij een observatie te horen. Over de architectuur, haar vakgebied, is ze wel te spreken: het lijkt wel n "architectural playground". Maar verder...

 

Het is zo leeg. Het lijkt alsof 't gebied niet werkt. 'Ik zie niemand op straat.... Is 't wel een woongebied?... Wordt 't wel gebruikt?... Waar gebeurt 't wél?... Is er een andere supermarkt waar meer mensen komen?'

 

Maar serieus, je gunt zo'n meisje voor die twee maanden toch echt 'n appartementje op de Witte de With, de Middellandstraat desnoods, maar in ieder geval ergens waar 't lééft?!

 

Dit weekend op de agenda: een fietstocht en kroegentocht, om 't lege beeld van Rotterdam een beetje goed te maken...

 

(c) Wilco'z Pics http://wilcozpics.wordpress.com/category/rotterdam/page/3/

 

Rubriek YMR

YMR

13 jaar geleden overgevlogen uit het zonnige Zuiden, immer nog met zachte 'G' in haar vocabulaire. Sociologe, metropolitaan onderzoeker, met een passie voor Berlijn en een uit de h...

Bekijk profiel