Een avondje derde dinsdag

23-3-2013 16:51

Door YMR

Mooie, Rotterdamse initiatieven 'in het wild'!

 

Editie 15 De Derde Dinsdag, in WORM was voor mij pas de eerste keer. Lekkere dooddoener om het te zeggen maar tóch… inspirerend! Een inkijkje in wat er allemaal ‘in het wild’ gebeurt terwijl aan de institutionele kant gebakkeleid wordt over de zoveelste miljoenenflop en de leegstand.

 

Staalkaart van ‘leeg’ Nederland

Enigszins bevooroordeeld vond ik de presentatie van Yorit Kluitman over zijn encyclopedische project TussenSteden één van de leukste. Yorit fietst in drie jaar naar alle gemeenten in Nederland, waar hij vervolgens foto’s maakt van het ‘lege’ landschap tussen het bebouwde gebied in. Dit levert, mede door zijn achtergrond als grafisch vormgever, prachtige beelden op waarin het lijnen- en kleurenspel in het landschap in steeds weer iets andere variaties en verhoudingen een grote rol speelt. Volgend jaar wordt het boek uitgegeven en gepresenteerd, maar nu alvast een voorproefje op www.tussen-steden.nl, waar je het project ook financieel kan steunen.

 

‘Rotterdam, I love you’

Een verrassende, maar ook vragen oproepende presentatie was die over de nog te maken ‘Rotterdam, I love you’ film. De “I love cities” franchise, die onder andere de films ‘New York, I love you’ en ‘Paris, I love you’, heeft voortgebracht - films met als rode draad een serie liefdesverhalen in de betreffende stad - heeft een ‘Rotterdam, I love you’ gepland in 2014. Hoe de keuze op Rotterdam was gevallen en hoe de relatie met de stad is, werd helaas niet duidelijk. Wel dat er budget is om de liefde voor Rotterdam te betonen en dat Rotterdam uitverkoren werd boven Amsterdam. Kortom: een initiatief om in de gaten te houden.

 

Lullen en poetsen anno nu

De gemene deler van de avond was voor mij niet de ‘urban jungle’ - het thema dat de afsluitende spreker eruit haalde - maar de betrokkenheid bij Rotterdam, de wil om er zelf wat aan te veranderen en dat ook gewoon te doen, of dat nu is door een winkel te beginnen, theater te maken, plannen voor Zuid te realiseren of jonge meiden meer bij kunst te betrekken. Allemaal mensen die het vergrijsde motto ‘niet lullen, maar poetsen’ een nieuwe impuls geven, zeg maar.

 

Fijn, zo’n avond!

 

Ook Stadslog presenteerde zich al in WORM, zie hier en hier

Rubriek YMR

YMR

13 jaar geleden overgevlogen uit het zonnige Zuiden, immer nog met zachte 'G' in haar vocabulaire. Sociologe, metropolitaan onderzoeker, met een passie voor Berlijn en een uit de h...

Bekijk profiel