Winnen, fixen, quizzen...

20-1-2015 01:46

Door Hasko van Dalen

Na een 1-4 nederlaag vorig jaar nam Feyenoord zondag ‘wraak’ op FC Twente door met een 3-1 zege het veld af te stappen. Onze Kuip-correspondent, Hasko van Dalen, zag dat het goed was, maar had gelukkig ook oog voor boeiende randzaken.

 

Hoewel de winter nog niet eens is begonnen, is de winterstop in het betaalde voetbal alweer voorbij. Daardoor keek ik in een kletsnatte Kuip naar de hervatting van de competitie. Ondanks de regen was het ouderwets gezellig. Het TIFO-team had weer eens voor een schitterende sfeeractie gezorgd bij de opkomst van de elftallen. Terecht zond Studio Sport ’s avonds beelden uit van de ruim 46.000 toeschouwers die groene, witte, rode en zwarte vellen omhoog hielden. Daarna hadden we lol door die vellen tot proppen te kneden en naar beneden te gooien. Net kinderen op schoolreisje.

 

Feitjeskenners

De wedstrijd was niet van hoogstaand niveau, maar de sfeer bleef goed. Daaraan droeg natuurlijk ook de 3-1 zege op FC Twente bij. Vorig seizoen werden we nog met 1-4 geklopt door die Tukkers. Eerlijk gezegd was ik die uitslag allang vergeten, waarschijnlijk verdrongen. Ik ben niet iemand die moeiteloos alle wedstrijden en wetenwaardige feitjes uit de geschiedenis van Feyenoord uit het blote hoofd op kan dreunen. Er zijn mensen die dat wel kunnen. Zij nemen deel aan de jaarlijks door de Supporters Vereniging van Feyenoord georganiseerde quiz. Eind vorig jaar vond die voor de tiende keer plaats in de kantine van Sportclub Feyenoord op Varkenoord, onder leiding van RTV Rijnmond-presentator Frank Vijg. Winnaar werd, Hans Twigt. Hij mag zich een jaar lang Professor Feyenoord noemen. In 2010 won hij die titel ook al.

 

Van Hanegem Award

Voor mensen die iets willen weten over de geschiedenis van Feyenoord is er trouwens een vast adres, Henk Th. van der Stoep. Hij beheert op Varkenoord het enorme archief van de club. Dat doet hij al tweeëntwintig jaar, met hart en ziel. In het InfoMagazine voor de leden van de Sportclub haalt hij regelmatig anekdotes op uit de oude doos. Bovendien is hij ook redacteur en, wat nog belangrijker is, corrector van dat blad. Als hoofdredacteur heb ik een groot aantal jaren van zijn werk kunnen profiteren. Zelf werd hij in december ook in het InfoMagazine in het zonnetje gezet omdat hij vijftig jaar als vrijwilliger aan de club is verbonden. Hij begon in 1964 als jeugdleider van de B6. Volkomen terecht ontving hij daarom tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Feyenoord, uit handen van Gerard Meijer, de Willem van Hanegem award. Die award wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich op welke wijze dan ook een echte Feyenoorder heeft getoond. Van Hanegem zelf ontving vorig jaar de eerste award.

 

Erg zwak Willem II

Omdat ik niet zo goed ben in het onthouden van de historie van wedstrijden, stond mij ook Feyenoord-Willem II van 19 december 2009 niet meer helder voor de geest. Volgens de Volkskrant had Willem II dat duel met 2-0 moeten verliezen, want er was sprake van een poging tot matchfixing. We wonnen slechts met 1-0. Het was een duel in een periode waarin het niet lekker liep onder trainer Mario Been. Kennelijk waren we toen zo slecht dat we zelfs geen 2-0 konden scoren tegen een team dat met die cijfers moest verliezen. Inmiddels staan de beelden van dit duel opnieuw op internet. De fans zijn het erover eens dat Willem II die avond wel erg zwak speelde en Feyenoord veel kansen miste. Op het eind kreeg Roy Makaay nog een ideale gelegenheid om de 2-0 te maken. Maar als Willem II met grotere cijfers had moeten verliezen, hadden ze dat al veel eerder in de wedstrijd kunnen fixen.

 

De Klassieker…

Op Vak V haalden we dus maar onze schouders op over deze publicatie in de Volkskrant. We keken na de 3-1 zege vooruit naar volgende week. Dan staat de Klassieker op het programma. De spelers hebben er vertrouwen in. Zij denken dat ze alsnog kunnen meedoen in de titelstrijd. De fans kennelijk ook, want de club heeft tweeëntwintighonderd halve seizoenkaarten weten te verkopen. Ik ben benieuwd. Uit de archieven blijkt dat het tien jaar geleden is dat we voor het laatst in de Arena wonnen. Voor wie het weten wil: het was op 28 augustus 2005.

 

Dankzij goals van Kuyt en Kalou won Feyenoord met 1-2.

 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel