Titelstrijd alweer voorbij

18-1-2016 11:34

Door Hasko van Dalen

Volgens Feyenoord-spits Michiel Kramer is acht punten achterstand op de koploper 'veel, maar nog wel in te halen'. Onze Kuip-correspondent Hasko van Dalen, altijd het zonnetje in huis, meent echter dat de kier naar de Coolsingel tegen PSV definitief is dichtgeklapt. Lees zijn treurige, maar mogelijk o zo ware verslag van de topper. 

Direct in de eerste wedstrijd van de winterstop is duidelijk geworden waar we aan toe zijn. Ook dit seizoen kan Feyenoord de titel vergeten door de 0-2 nederlaag in de topper tegen PSV. Het wordt nu knokken om rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal te realiseren.

Voor aanvang van de competitie was dat ook de doelstelling, die de leiding van de club uitsprak. Veel mensen vonden dat een zwaktebod. Zij meenden dat een club als Feyenoord altijd voor de titel moet gaan. Ook trainer van Bronckhorst en aanvoerder Kuyt vonden dat. Nu we halverwege zijn, blijkt echter dat strijden om plek drie realistischer is dan meedoen om de titel. Feyenoord komt gewoon op cruciale momenten tekort. Vooral in uitwedstrijden is het gebrek aan kwaliteit schrikbarend, met als dieptepunt de nederlaag tegen NEC. In de eigen Kuip ging het tot nu toe goed. Ook tegen PSV speelde de ploeg niet slecht, met Tony Vilhena als absolute uitblinker. Maar het was niet genoeg. Op Vak V was er sprake van berusting. Na de eerste goal van Moreno wisten we al dat dit niet de memorabele zondag zou worden waarop we vooraf op hadden gehoopt. Na afloop haalden we onze schouders op en concludeerden dat er niet meer inzat.

Hersenloze supporters op herhaling

Het was opvallend dat die matheid eigenlijk al de hele middag over het stadion lag. Er was geen sfeeractie vooraf, ik hoorde weinig aparte strijdliederen en alleen na de terecht afgekeurde gelijkmaker sloeg voor even de vlam in de pan en krijste het legioen als vanouds uit volle borst. Helaas werd ook op Vak V de meeste opwinding veroorzaakt door onze eigen supporters. Een paar idioten op Vak W besloten halverwege de eerste helft een rookbom met Bengaals vuur af te steken. Al die verstikkende rook woei over naar Vak V, waar we vijf minuten hoestend, proestend en vloekend zaten zonder dat we ook maar iets van de wedstrijd konden zien. Onbegrijpelijk dat men ook nog kwaad werd vanwege onze protesten tegen dit wangedrag. Het zijn dit soort supporters die Feyenoord in gevaar brengen en ertoe kunnen leiden dat we straks voor jaren uitgesloten worden van Europees voetbal. Geen wonder dat de leiding van Feyenoord heeft aangekondigd bij Europese wedstrijden voortaan enkele vakken leeg te laten. De parterre met Vak W zal er ongetwijfeld één van zijn. Met dit soort ondoordachte acties roepen de supporters dergelijke maatregelen over zichzelf af.

Europees voetbal nog hele klus

Het is trouwens nog lang niet zeker dat Feyenoord zich weet te plaatsen voor Europees voetbal. In de competitie moeten we daarvoor op plaats drie eindigen. Mijn achterbuurman rekende heel snel uit dat Vitesse ons nu op de hielen zit en nog maar vijf punten achterstand heeft. Terwijl wij nog heel wat moeilijke uitwedstrijden tegen ploegen uit het linker rijtje voor de boeg hebben. De kortste weg is trouwens via de beker, maar daarvoor moeten we eerste uit van Roda zien te winnen. En die uitwedstrijden zijn dit seizoen nou net onze achilleshiel.

Kortom, we werden er deze zondagmiddag niet vrolijker op. In het Wedstrijd Magazine stelde van Sven van Beek dat de wedstrijd tegen PSV de ideale gelegenheid was om direct de toon zetten voor de rest van dit seizoen. Helaas werd die toon een dissonant. 

Afbeelding / www.fr-fans.nl

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel