Perfecte ambiance, perfect resultaat, maar tóch...

23-12-2013 19:51

Door Hasko van Dalen

Feyenoord sloot de eerste seizoenhelft op bemoedigende wijze af: met een onbedreigde 3-0 winst op PEC Zwolle. Toch de doken er, volgens Hasko, ook weer Feyenoord-vijandige spoken uit het verleden op, die onder meer Ronald Koeman de voet dwars zetten. Lees er alles over in zijn laatste verslag van 2013.  

 

Feyenoord speelde zaterdagavond een prima wedstrijd. Tegenstander PEC Zwolle kreeg welgeteld geen enkele kans. Pas in de negentigste minuut moest keeper Erwin Mulder voor het eerst gestrekt naar de grond om een schot op doel tegen te houden. Het enige verwijt dat je de ploeg zou kunnen maken is dat de score niet hoger uitviel dan 3-0, echter: een kniesoor die daarop let, zeker nadat we eerder dit jaar twee keer van PEC verloren in Zwolle (gezien het wedstrijdbeeld een onbegrijpelijk gegeven). Nóg meer cijfers: van de dertien thuisduels tegen Zwolle wonnen we er in de loop der jaren ook maar negen. De wedstrijd stond bovendien in schril contrast met de midweekse bekerontmoeting tegen Heracles. In Almelo oogde de ploeg als los zand en bleven alle spelers onder hun niveau. De overwinning vanaf de strafschopstip was een ‘narrow escape’. Zaterdagavond werden opeens de fraaiste combinaties op de grasmat gelegd. Het duel was ook in vele andere opzichten bijzonder. Feyenoord speelde namelijk voor de tweeduizendste keer een competitieduel. In het Wedstrijdmagazine stonden wat aardige wetenswaardigheden over die tweeduizend duels.

 

Eerbetoon aan vader Koeman

De tweeduizendste wedstrijd stond echter vooral in het teken van het overlijden van de vader van trainer Ronald Koeman. Voor aanvang hield het hele publiek een indrukwekkende minuut stilte in stand. In de twaalfde minuut werden er ook nog eens tienduizenden sterretjes ontstoken en galmde de naam Koeman door het stadion. Kippenvel moment. Op de tribunes waren de emoties zichtbaar en hoorbaar. Ze kwamen recht uit het hart van de supporters. Daaruit bleek maar weer eens dat Feyenoord het beste publiek van de wereld heeft.

 

Onkunde bij KNVB

Ook Ronald Koeman was duidelijk geëmotioneerd door dit eerbetoon. Voor hem was de wedstrijd geen eenvoudige opgave. Hij bleef ook bijna het hele duel op de bank zitten en liet het coachen langs de kant over aan Jean-Paul van Gastel. Naast het overlijden van zijn vader moest hij ook de vernedering ondergaan dat KNVB-directeur Bert van Oostveen hem vroeg als assistent van de nieuwe bondscoach Guus Hiddink. Een duidelijker vertoon van gebrek aan voetbalkunde bij de KNVB in Zeist is nauwelijks denkbaar.

 

Hetzerige Telegraaf

Tevens werd duidelijk dat het beleid van de KNVB niet wordt bepaald door de zwak optredende Van Oostveen, maar door de sportredactie van De Telegraaf. Dat kun je aflezen aan de wijze waarop ze Guus Hiddink naar voren schoven als nieuwe bondscoach, bang als ze waren dat met Koeman aan het roer de door de NOS opgehemelde Ajax-talenten misschien niet in Oranje zouden komen. Het bleek ook weer uit de loting voor de kwartfinale van de KNVB-beker. Toen enkele jaren geleden de finale in de Kuip zou worden gespeeld ontketende deze wakkere krant een hetze en wist, gesteund door KNVB bobo Michael van Praag, te bereiken dat de finale werd omgezet in uit- en thuiswedstrijd. Zo kreeg Ajax de beker in de schoot geworpen. Nu Ajax thuis geloot heeft, is het oorverdovend stil aan die kant en zegt de KNVB opeens dat het aan de burgemeesters is om te bepalen of er uitpubliek aanwezig mag zijn.

 

Ajax ‘Algemeen’ Dagblad

Ook het AD deed zaterdag zijn reputatie als Ajax Dagblad weer alle eer aan. De voorpagina van AD Sportwereld met een Ajacied die al halverwege het seizoen de schaal omhoog houdt, was stuitend. Kennelijk is bij die redactie de wens de vader van de gedachte. Maar laten we ons maar niet opwinden over die vijandelijke pers. We gaan nu eerst de winterstop in, met de wetenschap dat we slechte seizoenstart weer voor een deel hebben goedgemaakt. Op 5 januari gaat de bal weer rollen in een benefietwedstrijd tegen Excelsior ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Daniel den Hoed Kliniek. De opbrengst van de derby in De Kuip gaat naar kankeronderzoek in het Erasmus.

 

Afbeelding / www.peczwolle.org

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel