Nagelbijten: core-business van de Feyenoordfan

24-12-2012 11:13

Door Hasko van Dalen

Voor het Feyenoord-legioen waren de laatste drie wedstrijden van 2012 zenuwslopend. Gelukkig kunnen we nu even bijkomen. Al wachten na de winterstop meteen wéér drie, waarschijnlijk eveneens zenuwslopende, topduels.  

 

Het goede nieuws: Feyenoord is de winterstop ingegaan met een gedeelde derde plaats op de ranglijst, op maar drie punten van de koploper (!). Wie had dat vooraf gedacht? Bovendien staat onze huurling Graziano Pellè gedeeld tweede op de topscorerslijst. Met al deze weelde is het thuispubliek behoorlijk verwend dit jaar. In heel 2012 werd in de Kuip namelijk geen enkele nederlaag geleden. Oók al zo’n onvermoede prestatie.

 

Zenuwen

Het minder goede nieuws: rustig achterover leunen kun je als Feyenoord-fan nog lange niet. De laatste drie wedstrijden van het jaar waren zenuwslopend. Tegen ADO Den Haag leek het helemaal mis te gaan. Graziano Pellè scoorde al vroeg, maar de Hagenezen wisten weer langszij te komen. Ook een benutte strafschop van Lex Immers was niet genoeg voor de zege. Zeker niet toen scheidsrechter Ruud Bossen in de tweede helft Bruno Martins Indi een onterechte rode kaart toonde en Feyenoord een penalty tegen kreeg. Het eerste verlies in de Kuip leek eraan te komen. Om me heen hoorde ik gezucht en gekreun. Menig supporter had geen nagels meer over. Sommige toeschouwers waren zo dom al een paar minuten voor tijd weg te gaan. Zij misten daardoor de ontlading toen Feyenoord vlak voor het einde toch nog de winst wist te grijpen door een eigen goal van ADO.

 

Knarsetanden

Ook in laatste wedstrijd van het jaar in De Kuip was het weer knarsetanden. De vermoeidheid van de bekerwedstrijd eiste zijn tol. Die bekerwedstrijd uit bij Heerenveen liep uit op een onvervalste kraker. Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want Feyenoord was veel sterker. Nadat Lex Immers voor een 1-2 voorsprong had gezorgd leek er geen vuiltje aan de lucht. In de extra tijd ging het echter toch nog mis. Omdat er in de verlenging niet gescoord werd moesten penalty’s de beslissing brengen. Altijd een zenuwslopend gebeuren. Dit keer was het helemaal erg. Elke keer als Feyenoord de winst naar zich toe kon trekken – zeg maar ‘matchpoint’ had - werd de cruciale strafschop gemist. Daardoor waren in totaal maar liefst twintig strafschoppen nodig voor de beslissing. Gelukkig maakte Janmaat de winnende. Tegen Groningen was echter duidelijk te zien dat de meeste spelers aan het eind van hun Latijn waren. Feyenoord speelde traag en slordig. Bij een 1-1 stand had Groningen zelfs nog een beste kans om de wedstrijd te winnen. Pas twee minuten voor tijd was Graziano Pellè weer trefzeker en daarmee matchwinner.

 

Winterstop

We gaan nu tevreden de winterstop in. De spelers en technische staf gaan bijtanken in zonnige oorden. De supporters kunnen thuis onder de kerstboom en bij de oliebollen terugblikken op een fantastisch seizoen. Half januari gaat het weer verder. Dan volgen drie topduels op een rij. Eerst Ajax uit, dan PSV uit voor de beker en vervolgens Twente thuis. Zenuwslopende duels – zéér waarschijnlijk.

 

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel