Lexie, de blindentribune & 'splijtzwam' Mathijsen

23-4-2013 09:48

Door Hasko van Dalen

Feyenoord-Vitesse was een prachtige revanche voor 'Haagse Lexie' op zijn criticasters, maar het was bóven alles de introductie van de blindentribune, geopend door Vincent Bijlo. Hasko van Dalen doet (weer) smakelijk en rechtvaardig verslag.   

 

De Kuip zat tegen Vitesse voller dan ooit. De supporters bejubelden de winst in de strijd om de tweede plek. Zelfs Lex Immers werd door het legioen toegezongen. Ook op de nieuwe blindentribune.

 

Feyenoord boekte een verdiende zege op Vitesse, al was er wel een onterechte strafschop voor nodig om de score te openen. Vanaf mijn plek in Vak V kon ik de handsbal niet zien. Het gebeurde precies aan de andere kant van het veld. Ik zag alleen hoe Pellè de bal opwipte over de verdediger van Vitesse en dat scheidsrechter Nijhuis daarna floot. Om mij heen wist iedereen het echter zeker: het was hands. En mazzeltje, dat Pellè dankbaar benutte. Hij schoot de strafschop onberispelijk in.

 

Kritiek

Feyenoord had de hele eerste helft een overwicht, al kreeg Vitesse de beste kans. Doelman Erwin Mulder redde echter voortreffelijk. Dit keer was er een keer geen commentaar op hem, maar oogstte vooral Lex Immers kritiek van de mensen om mij heen. Nou zat ik ook niet op mijn vertrouwde stoeltje. Het was zo druk dat alle plaatsen op de rijen die zijn gereserveerd voor leden van de Sportclub volledig waren bezet. Ik moest het dus een paar rijen hoger zoeken. Daar zat absoluut niet de fanclub van Lex Immers. Bij elke schotpoging van de Hagenaar klonk er commentaar. Te oordelen naar deze supporters kan Lex er helemaal niets van. Kennelijk zagen ze niet dat hij keihard werkte en wel steeds op de goede plek stond. In de tweede helft snoerde hij al zijn critici de mond. Vlak na de pauze dook hij weer op het juiste moment op en haalde loeihard en doeltreffend uit. Volgens Jan Boskamp ging de bal bijna door het net heen. Het zorgde voor een geweldige ontlading, zowel bij Lex Immers zelf als bij de supporter. Haagse Lexie werd toegezonden en later zelfs gekroond tot Man of the Match.

Blindentribune

Dat de bal van Lex Immers zat hebben de blinden en slechtzienden zondag ook door gehad. Ze juichten om het hardst. Ja, zelfs blinden kunnen nu het voetbal van Feyenoord in de Kuip voortaan meebeleven. Er is een heuse blindentribune gebouwd, die afgelopen zondag werd geopend door AD-columnist Vincent Bijlo.Dit werd mede mogelijk gemaakt door de Feyenoord Foundation, het goede doel van Feyenoord, dat wordt ingezet ten behoeve van de sociaal maatschappelijke activiteiten van de club. Wellicht zien ze weinig of niets, maar tijdens de wedstrijd kunnen ze met een headset naar het radiocommentaar van RTV Rijnmond luisteren. Dat commentaar wordt speciaal aangepast en uitgebreid voor deze doelgroep. Rijnmond gaat zelfs apart jonge, aankomende, verslaggevers werven om het commentaar te verzorgen. Die moeten dus wel iets meer kunnen dan bij een doelpoging van Lex Immers á la Hugo Walker roepen: 'Komt dat schóóóót!'

 

Van Geel

RTV Rijnmond had afgelopen zondag trouwens ook een uitgebreid gesprek met Martin van Geel, technisch directeur bij Feyenoord. Samen met Ronald Koeman stond hij aan de basis van de wederopstanding van Feyenoord. Toch krijgt hij in de media forse kritiek te verduren. Vooral de aankoop van Joris Mathijsen wordt hem aangerekend, ook al spelt die routinier de laatste weken uitermate sterk. Johan Derksen suggereert op TV voortdurend dat zijn aankoop overbodig was, hij Martins Indi in de weg zit en zijn salaris een splijtzwam in de selectie is. Martin van Geel bestrijdt dat in alle toonaarden. Wie er gelijk heeft weet ik niet. Wij kunnen niet in de kleedkamer kijken, zoals tot voor kort bij Sparta wel kon. Misschien is het maar goed ook dat wij als ziende mensen niet alles te zien krijgen. 

 

 

 

Afbeelding / www.twitter.com

Rubriek Vanuit de Kuip

Hasko van Dalen

Hasko van Dalen (geboren 11 december 1949) is al meer dan 50 jaar supporter van Feyenoord en sinds 1983 een trouwe bezoeker van alle thuiswedstrijden. Zijn vaste stek is Vak V, waa...

Bekijk profiel